latinica  ћирилица
09/02/2021 |  13:50 ⇒ 20:42 | Autor: RTRS

Nedeljko Ćorić ministar saobraćaja i veza (VIDEO)

Nedeljko Ćorić novi je ministar saobraćaja i veza u Vladi Republike Srpske.
Nedeljko Ćorić - Foto: RTRS
Nedeljko ĆorićFoto: RTRS

Ćorić je na ovu funkciju izabran nakon ostavke Đorđa Popovića. Parlament je prvo konstatovao njegovu ostavku na poziciju ministra, a zatim na tu funkciju i izabrao Ćorića. Za njegov izbor glasala su 52 poslanika, dva su glasala protiv, dok je njih osam bilo uzdržano.

Nakon glasanja, Ćorić je položio svečanu zakletvu, a na dužnost će stupiti dan nakon objavljivanja odluke u Službenom glasniku Srpske.

Zakletvu su položili i poslanici kojima je danas dodijeljen mandat poslanika koji su preuzeli funkcije u svojim lokalnim zajednicama. U redovima SDS-a, Stevo Јoksimović zamijenio je Zorana Vidića. U PDP-u, Radenko Čupić preuzeo je mandat Draška Stanivukovića, dok je u Klub SNSD-a ušao Boris Spasojević, umjesto Saše Popovića.

Sjednica je počela minutom ćutanja kojom je odata počast Aleksandru Fuluriji, poslaniku koji je preminuo od posljedica virusa korona. Prva tačka bio je Aktuelni čas, tokom kojeg je više od 50 poslanika željelo da postavi pitanje ministrima.

U poslijepodnevnom dijelu zasijedanja, poslanici su razmotrili Prijedlog zakona o gradu Derventa, Prijedlog zakona o protivgradnoj zaštiti Srpske i Prijedlog zakona o slobodnim zonama Republike Srpske.

Sjednica će biti nastavljena sutra u 10.00 časova.

Na dnevnom redu je Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske.

Parlament bi na ovoj sjednici trebalo da razmatra Informaciju u vezi sa zahtjevom za podnošenje izvještaja visokog predstavnika o civilnom sprovođenju mirovnog sporazuma u BiH od 2009. do 2020. godine.