latinica  ћирилица
09/02/2021 |  14:47 ⇒ 19:38 | Autor: RTRS

Antonijević: Negativan tekst znači potpuno negiranje genocida nad Srbima

Reditelj filma "Dara iz Јasenovca" Predrag Antonijević rekao je u razgovoru za Radio Republike Srpske, povodom negativnog teksta u Los Anđeles Tajmsu da to više nije pitanje filma i kritike, nego da to znači potpuno negiranje genocida počinjenog nad Srbima tokom NDH i ozbiljnu uvredu za sve žrtve.
Sa snimanja filma "Dara iz Јasenovca" (Foto:FCS) -
Sa snimanja filma "Dara iz Јasenovca" (Foto:FCS)

Antonijević je poručio da se razmatra mogućnost tužbe protiv autora teksta.

- To je negiranje genocida počinjenog nad Srbima tokom NDH što mi kao narod ne smijemo dozvoliti. Јednostavno, sada je naša obaveza da preduzmemo sve korake da bi odbranili istinu o stradanju srpskog naroda - rekao je Antonijević.

Antonijević misli da je jasno svima koliko je bilo važno snimiti film o Јasenovcu i koliko pustiti ga u svijet da krene borba za istinu i pravdu.

- Svima drugima je dozvoljeno da svoje žrtve ožale i oplakuju, jedino nama se to uskraćuje. Ovo moramo da shvatimo kao naš duboki nacionalni interes i našu državnu strategiju, Republike Srpske i Srbije, da se ta istina odbrani i sačuva. U tom pravcu već smo pokrenuli da vidimo elemente za tužbu protiv Los Anđeles Tajmsa, što bi uradili u Americi. To je sad već ozbiljna stvar, to ćemo analizirati i već smo počeli raditi na tome - izjavio je Antonijević.

Antonijević je kazao da je pokrenuta peticija u SAD gdje naši ljudi protestuju protiv takvog tretmana jasenovačkih žrtava i u tom pravcu misli da je bitno da se nastave sve aktivnosti.

- Što se samog filma tiče, sve je izmješteno izvan filma, a film je na neki način bio samo povod. Sad je sve u domenu politike i prekrajanja istorije i jedne perverzne demonizacije Srba kao naroda - istakao je Antonijević.

Antonijević je rekao da o Oskaru i nagradama više ne razmišlja i poručio da sada uopšte nisu bitne nagrade.

Antonijević je istakao da je "sada važno da je film snimljen i da se prikazuje u bioskopima u Americi, da je napravio ogromne talase na internacionalnom planu i tek će da ih pravi".

Antonijević je naglasio da "mi moramo kao države da podržimo taj trend da se istina o Јasenovcu pokaže i da bude svima jasno o kakvom velikom stradanju je riječ koje nas je zadesilo u šakama ustaša tokom NDH u Drugom svjetskom ratu."

- Hvala Republici Srpskoj što nam je darovala Daru to jest Biljanu Čekić, djevojčicu iz Kozarske Dubice koja igra glavnu ulogu, sjajnim banjalučkim glumcima koji su igrali u filmu i Vladi Republike Srpske koja je podržala snimanje ovog filma - rekao Antonijević.

Antonijević je kazao da su kritike gledalaca odlične, naglasivši da je "interesantno da film gledaju, osim naših ljudi, i značajan broj Amerikanaca i gledalaca iz drugih zemalja, a to ima svoj veliki efekat".

- Veoma je bitno da po prvi put možemo da pokažemo šta se dešavalo u Јasenovcu. Niti jedna činjenica u filmu nije sporna, ona je provjerena i istorijski dokumentovana. Apsolutno nema ništa što je plod fikcije, da je stavljeno u film, a da se nije desilo. E, sad kako to hoće da proglase odjednom istinu za propagandu, to ne znam. Ali, naša je dužnost da se svim silama borimo i neka ovo bude taj momenat da počne malo da se okreće cijela priča o nama kao narodu. Imamo skoro 40 godina negativnu kampanju koja se vodi protiv nas u svijetu - naglasio je Antonijević.

Antonijević poručuje da "oni pišu političke pamflete, ne kritike".

- Sada treba da nam bude jasno koliko stalna borba mora da se vodi i koliko moramo da se borimo da se očuva Republika Srpska, jer ovakve stvari se uvijek mogu ponoviti - izjavio je Antonijević u razgovoru za Radio Republike Srpske.

Razgovarala:Radmila Karanović