latinica  ћирилица
09/02/2021 |  19:33 ⇒ 20:28 | Autor: RTRS

U zgradu ulaze preko drvenog mostića (VIDEO)

Rijeka Bistrica u Miljevini kod Foče izlila se i povukla u korito, ostavljajući iza sebe mještanima veliku štetu.
Miljevina - Foto: RTRS
MiljevinaFoto: RTRS

Poplavljni su prvi spratovi stambenih zgrada, podrumi i pomoćni objekti. Stanari ističu da je ovo dugogodišnji problem od kojeg strahuju u vrijeme obilnih padavina.

Momir Govedarica u dvospratnu zgradu s komšijama ulazi preko improvizovanog drvenog mostića, koji je napravila Civilna zaštita. Nabujala Bistrica iza sebe ostavila je blato, uništila zimnicu, drva i plastenike. Njegov komšija Dragoljub Davidović iz podruma i garaže nastoji spasiti zatrpano iz mulja.

Pričaju da se u tri decenije nivo korita, iz godine u godinu, podiže. Smatraju da je uzrok tome sužavanje korita Bistrice na izlazu iz Miljevine prema kanjonu, koje je uzrokovano izgradnjom puta Foča-Sarajevo. S izlijevanjem riječnog taloga, tvrde, nataložila su se i obećanja da će problem biti riješen.

- Svake godine dođu ovdje, slikamo se sa stručnjacima, rukovodiocima i tako bude dok se voda ne povuče. Oni kažu da će doći da to riješe, a čim se Sunce pojavi, niko više ne dolazi niti nas vidi - kaže Govedarica.

U Opštini kažu da su iz jedne od zgrada evukaisani stanovnici, obavljena je dezinfekcija, slijedi procjena i nadoknada štete.

- Mora se pronaći dugoročno rješenje - da li je to čišćenje korita ili miniranje tog suženog prostora koji u suštini predstavlja glavni problem - kaže Milan Vukadinović, načelnik opštine Foča.

Regulacija korita Bistrice rađena je prije deset godina miniranjem uskog kanjona nizvodno od Miljevine i gradnjom manjeg nasipa uzvodno 300 metara, što se prema svemu sudeći pokazalo kao privremeno rješenje.