latinica  ћирилица
09/02/2021 |  20:41 ⇒ 20:41 | Autor: SRNA

Prijedlogom zakona o gradu Derventa uređuje se nadležnost grada

Prijedlogom zakona o gradu Derventa uređuje se područje, nadležnosti, organi i finansiranje grada, rekla je večeras u Narodnoj skupštini Republike Srpske ministarka uprave i lokalne samouprave Senka Јujić.
NSRS (Foto: NSRS) -
NSRS (Foto: NSRS)

Јujićeva je istakla da je opština Derventa, u skladu sa zakonom propisanim uslovima, podnijela Vladi Republike Srpske zahtjev za dodjeljivanje statusa grada.

- Zakonom o lokalnoj samoupravi propisano je da se grad može uspostaviti na urbanom području koje čini jedinstvenu geografsku, socijalnu, ekonomsku, istorijsku i teritorijalnu cjelinu sa odgovarajućim nivoom razvoja i ako ima više od 50.000 stanovnika i u posljednje tri godine ima status razvijene opštine - rekla je Јujićeva u Narodnoj skupštini Republike Srpske obrazlažući zakonsko rješenje.

Ona je naglasila da se statutom grada, u skladu sa zakonom, uređuju nadležnosti, organizacija i rad organa, njegova obilježja, učešće građana u lokalnoj samoupravi, kao i druga pitanja od značaja za ostvarivanje prava i dužnosti grada Derventa.

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je ovo zakonsko rješenje.

Narodna skupština okončala je današnje zasjedanje, koje će biti nastavljeno sutra razmatranjem Prijedloga zakona o izmjeni i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske i Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske.

Poslanici će razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske.

Na dnevnom redu je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o gasu.

Sjednica će biti nastavljena u 10.00 časova.