latinica  ћирилица
10/02/2021 |  09:40 ⇒ 19:57 | Autor: RTRS

NSRS o Nacrtu zakona o notarskoj službi (VIDEO)

Narodna skupština Republike Srpske razmatra Nacrt zakona o notarskoj službi u Republici Srpskoj.
NSRS - prenos uživo - Foto: RTRS
NSRS - prenos uživoFoto: RTRS

Prenos zasjedanja na RTRS plus i našem portalu.

Prethodno je razmotren Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o gasu.

Ministar energetike i rudarstva Petar Đokić rekao je da je razlog za donošenje Prijedloga izmjenama i dopunama Zakona o gasu sadržan u potrebi daljeg podizanja standarda usluga, kao i preciznijeg propisivanja obaveza subjekata na unutrašnjem tržištu prirodnog gasa.

Đokić je rekao da je Vlada opredijeljena za gasifikaciju Republike Srpske i da je namjera da se gradi 325 kilometara gasovoda od Rače do Novog Grada.

Prije ovog prijedloga, razmotren je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Srpske.

Obrazlažući Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku, ministar pravde Anton Kasipović rekao je da je ovaj zakonski prijedlog u funkciji poboljšanja procesnog položaja oštećenog u krivičnom postupku.

Kada je riječ o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika, Kasipović je rekao da je propisana kazna doživotnog zatvora za najteža krivična djela i najteže oblike krivičnih djela.

Poslanik SNSD-a Ilija Tamindžija smatra prihvatljivim Prijedlog izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Srpske.

Poslanik Ujedinjene Srpske Milan Petković rekao je da se protivi uvođenju doživotne kazne zatvora u Republici Srpskoj i obrazlaže da to pokazuje nemoć pravne države, ističući da je puno korisnije vršiti prevenciju nego kažnjavanje.

Petković je rekao da ne vidi razloga za uvođenjem doživotne kazne zatvora kada u Republici Srpskoj do sada nije izrečena nijedna kazna zatvora od 45 godina.

Poslanik SNSD-a Dušica Šolaja smatra opravdanim uvođenje doživotne kazne zatvora za krivično djelo obljuba djeteta mlađeg od 15 godina, ako je usljed tog krivičnog djela nastupila smrt djeteta.

Poslanik SDS-a Ivanka Marković smatra da kod krivičnog djela falsifikovanja isprave rokovi zastarjevanja treba da počnu teći od momenta otkrivanja tog kivičnog djela.

Markovićeva smatra da izvršenje mjera bezbjednosti koje su izrečene doživotno ne treba da zastarijevaju, kao i da mjera oduzimanja imovinske koristi ne zastarijeva.

Poslanik Demosa Spomenka Stevanović rekla je da podržava donošenje ovog prijedloga zakona.

Ministarka uprave i lokalne samouprave Senka Јujić rekla je da se Prijedlogom zakona o izmjeni i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske utvrđuju gradovi u Srpskoj.

- Zakonskim odredbama utvrđuje se da gradovi Banjaluka, Bijeljina, Gradiška, Derventa, Doboj, Zvornik, Prijedor i Trebinje u svom sastavu nemaju opština - rekla je Јujićeva.