latinica  ћирилица
13/02/2021 |  18:18 ⇒ 14/02/2021 | 09:17 | Autor: RTRS

Kovačević: Vakcinacija će omogućiti relaksiranije mjere tokom ljeta (VIDEO)

Načelnik Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Peđa Kovačević rekao je, gostujući u emisiji Zdravosfera, da početak vakcinacije u Srpskoj predstavlja svjetlo na kraju tunela.
Peđa Kovačević - Foto: RTRS
Peđa KovačevićFoto: RTRS

- Svakako, ukoliko izdržimo još par mjeseci, negdje do početka ljeta i ako sprovedemo vakciniacuju u određenom procentu kako smo planirali, mi ćemo ljetne mjesece vjerovatno provesti u jednom blagostanju i sa mnogo relaksiranijim mjerama - naveo je Kovačević.

Istakao je da zdravstveni radnici nastavljaju borbu protiv virusa korona.

- Dok mi dođemo do tog "svjetla" ima još puno borbe. Potrebno je uložiti još puno truda i rada i ne samo zdravstveni radnici, nego i kompletna populacija - dodao je on.

Kovačević je uporedio trenutno stanje sa periodom novembar-decembar.

- Mi se sada nalazimo u boljoj situaciji što se tiče priliva pacijenata kad se gleda u odnosu na novembar i decembar. U novembru i decembru smo imali izuzetno visok priliv pacijenata. Tada je bilo i po 60 pacijenata na mehaničkoj ventilaciji. Taj broj je sada u znatno manjoj mjeri. Mislim da se sada nalazimo na jednom platou. Već neko vrijeme imamo konstantan broj bolesnika - naveo je Kovačević.

Istakao je da se svi moramo pridržavati propisanih mjera.

- Svi mi koji radimo sa kovid pacijentima prepoznajemo da je stanovništvu vrlo teško da poštuju sva pravila, a imate u određenom procentu i otpor, i to je sasvim razumljivo - istakao je Kovačević.

Kovačević je pohvalio građane Republike Srpske.

- Mislim, i to zahvaljujući onom našem starom sistemu koji smo imali u bivšoj državi, da naše stanovništvo i dalje ima visok stepen odgovornosti i samosvijesti. Posebno gledajući šta se dešava u zemljama zapadnoevropskog tipa, koje imaju svoju tekovinu, gdje je praktično potrebno da se sprovode izuzetno restriktivne mjere da bi došlo do pada broja oboljelih - pojasnio je Kovačević.

Naglasio je da mjere više poštuju u Srpskoj nego na Zapadu.

- Takođe, mislim da u našoj sredini i ukupnoj populaciji, je veći broj građana koji poštuju i pridržavaju se epidemioloških mjera, nego u zapadnoevropskoj civilizaciji. Na Zapadu je, uslovno rečeno, demokratija tekovina i svako ima pravo na svoje mišljenje, slobodu, ali tako i slobodu da širi bolest, što mislim da nije dobro u konačnici - istakao je Kovačević.

Pozvao je građane da nastave poštovati epidemiološke mjere.

- Јoš jednom pozivam stanovništvo da se pridržava mjera, da budu dobri kao što su i sada. Volio bih da održimo tempo koji sada imamo - zaključio je Kovačević za RTRS.