latinica  ћирилица
14/02/2021 |  11:59 ⇒ 12:11 | Autor: SRNA

Položeni vijenci na spomenik voždu Karađorđu u Dobrunu

Na Spomenik voždu Karađorđu u Dobrunu kod Višegrada danas su položeni vijenci i cvijeće u znak sjećanja na poginule ustanike u Prvom srpskom ustanku.
Položen vijenac na spomenik voždu Karađorđu - Foto: SRNA
Položen vijenac na spomenik voždu KarađorđuFoto: SRNA

Vijence su položili izaslanik srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Boško Tomić, delegacija Narodne skupštine Republike Srpske u kojoj su poslanici Pero Petrović, Ljubiša Krunić i Aleksandar Glavaš, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Duško Milunović, državni sekretar u Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja Srbije Miodrag Kapor.

Na Spomenik voždu Karađorđu vijence su položili i načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević, delegacija opštinske Boračke organizacije, te predstavnici udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

Prethodno je u manastiru Dobrun služen parastos povodom obilježavanja 217 godina od Prvog srpskog ustanka i Dana boraca odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske.

Prvi srpski ustanak podignut je 15. februara 1804. godine u Orašcu, a u njemu su, osim hajdučkih četa, učestvovali seosko stanovništvo i srpska vojska koja je imala 25.000 vojnika.

U odbrambeno-otadžbinskom ratu od 1992. do 1995. godine bio je angažovan 215.671 pripadnik Vojske Republike Srpske, a njih 23.184 položili su živote za Srpsku.