latinica  ћирилица
16/02/2021 |  15:29 ⇒ 19:54 | Autor: SRNA

Višković: Vlada će pomoći da se riješi pitanje odlagališta mulja u Rudniku Sase (VIDEO)

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Srebrenici da je Rudnik olova i cinka "Sase" ozbiljno preduzeće koje zapošljava blizu 480 ljudi i da će Vlada pomoći da bude riješeno pitanje novog odlagališta otpadnog mulja u koje je ova kompanija sprema da uloži više od 18 miliona KM.
Višković u Srebrenici - Foto: SRNA
Višković u SrebreniciFoto: SRNA

Višković je rekao da je kompanija "Gross", u okviru koje posluje rudnik, ozbiljna i društveno odgovorna, što se pokazuje i kroz ulaganja u proteklom periodu, ali i tako što ne gleda samo na svoj profit nego pomaže i lokalnoj zajednici, školama i sportskim kolektivima.

On je istakao da je ova kompanija izrasla u ozbiljno preduzeće sa blizu 480 zaposlenih ljudi, sa prosječnom neto platom iznad 1.400 KM, što je značajno iznad prosjeka u Srpskoj i po tom osnovu se sigurno svrstavaju u red vodećih kompanija u Republici, pogotovo iz realnog sektora.

- Mislim da samo u bankarskom sektoru imamo takve prosječne plate. Lijepo je čuti zadovoljstvo i doći posjetiti kolektive koji u realnom sektoru ostvaruju takve rezultate - izjavio je Višković novinarima nakon sastanka sa rukovodstvom kompanije "Gross" kojem je prisustvovao i ministar energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić.

Prema Viškovićevim riječima, tehnički direktor kompanije "Gross" Radenko Milovanović ukazao je na potrebu rješavanja pitanja novog odlagališta otpadnog mulja poslije procesa proizvodnje jer je stara lokacija prema Manastiru Sase prilično popunjena i mora se tražiti alternativno rješenje.

On je naveo da je upoznat da su još u vrijeme bivše Јugoslavije razmatrane razne lokacije i da se došlo do jedne lokacije u neposrednoj blizini koja bi mogla biti buduće odlagalište tog mulja.

Višković je rekao da će Vlada i resorno ministarstvo sigurno da pomognu da se to pitanje što prije riješi sa stanovišta dozvola i ubrzanja procedura iz prostog razloga što postojeće odlagalište ima relativno kratak životni vijek.

Prema njegovim riječima, kompanija je spremna da uloži više od 18 miliona KM u to odlagalište, što govori da preduzeće ima ozbiljne nemjere da duži niz godina posluje po pozitivnim zakonskim propisima, uz ispunjavanje mjera zaštite na radu i poštovanja ekoloških propisa.

- Zato institucije Republike Srpske stoje iza ovakvih kompanija i daju im maksimalnu podršku. Mi želimo uspjeh kompaniji i u narednom periodu da se razvija i zapošljava ljude - rekao je Višković.

On je naveo da su iz ove kompanije ukazali i na to da zakon o podsticajima ima određene administrativne barijere koje, prema njihovom mišljenju, treba otkloniti da i oni mogu biti korisnici podsticaja za povećanje plata.

- To ćemo mi vrlo rado prihvatiti i to pitanje riješiti - rekao je premijer Srpske.

Ističući zahvalnost Viškoviću i Đokiću što su posjetili ovu kompaniju, Milovanović je rekao da očekuje pomoć Vlade u rješavanju problema kod izbora nove lokacije odlagališta i nada se da će to pitanje biti ubrzo riješeno.

- Mi smo u proteklom periodu ostvarivali značajnu proizvodnju koja je u jednom momentu dostizala prijeratni nivo, ali zbog pandemije i malih problema oko plasmana cinkovog koncentrata bili smo u prilici da tu proizvodnju malo smanjimo. To smo iskoristili za pripremu naših jamskih objekata za stvaranje uslova za ponovno podizanje te prozivodnje koju ćemo, nadamo se, svi mi zajedno, uz pomoć resornog ministartsva i Vlade uspjeti uspješno da rješavamo - rekao je Milovanović.

Rudnik "Sase" od davanja koncesionog prava na eksploataciju rude britanskoj kompaniji "Mineko", 2007. godine, u čijem je sastavu "Gross", stalno bilježi pozitivno poslovanje i unapređenje proizvodnje.