latinica  ћирилица
16/02/2021 |  19:12 ⇒ 21:44 | Autor: RTRS

U Srebrenici odluka o bojkotu podijelila bošnjačke političke stranke (VIDEO)

Predstavnici bošnjačke koalicije "Moja adresa Srebrenica" potvrdili su danas, da će njihovi kandidati bojkotovati ponovljene izbore u ovoj opštini zakazane za nedjelju, 21. februar.
Izbori - Foto: RTRS
IzboriFoto: RTRS

Ova odluka izazvala je reagovanja srpskih političkih predstavnika, ali i stranaka sa bošnjačkim predznakom, koji nisu dio pomenute koalicije. Oni nisu saglasni s odlukom o bojkotu i pozivaju Bošnjake da izađu na birališta. Ovu poruku svim građanima Srebrenice poslali su i srpski predstavnici.

Bošnjaci u Srebrenici treba da izađu na izbore - stav je liste "Bošnjački pokret".

Bojkot kojeg je najavio kandidat bošnjačke koalicije "Moja adresa Srebrenica" za načelnika Alija Tabaković ne dolazi u obzir, jer bi Bošnjaci ostali bez svojih legitimnih predstavnika - kažu u ovom pokretu.

- Trebalo bi da glasamo, znači da se izbori ne bojkotuju, zbog Bošnjaka, bošnjačkog naroda jer je Bošnjaka u Srebrenici svakako malo - smatra Nerma Halilović, "Bošnjački pokret".

Poziv Tabakovića, ali i Ćamila Durakovića i Sadika Ahmetovića da Bošnjaci bokotuju izbore je zlonamjeran i proračunat, kaže Bego Bektić, nosilac liste SDP-a. Ističe da pomenuti trojac nema drugog načina da opravda novac dijaspore uložen u kampanju, zbog čega zagovaraju novu destabilizaciju.

- Mislim da je to veoma loša ideja, pozivati da se ne izađe na izbore, ja ovim putem pozivam sve Bošnjake da izađu na izbore, ne mogu trojica da odlučuju u ime čitavog naroda - tvrdi Bektić.

Aktuelni načelnik i kandidat srpske koalicije Mladen Grujičić sumnja u iskrene namjere koalicije Moja adresa Srebrenica. Bojkot je, ističe, varka, jer je gotovo 1.500 Bošnjaka putem pošte i u odsustvu već glasalo.

- Sigurno se sprema neka podvala nešto slično i na to smo spremni. Volio bih da vidim da li će Ćamil Duraković poslije izbora povući ili predati svoj mandat - rekao je Grujičić.

Premijer Radovan Višković, koji je danas posjetio Srebrenicu, pozvao je sve građane ove opštine da izađu na izbore 21. februara istakavši da institucije Republike Srpske ne prave i nikada neće praviti diskriminaciju prema bilo kome.

- Mi ćemo se ponašati bez obzira da li oni bojkotovali ili ne bojkotovali, ja ih pozivam da to ne rade nego da u skladu sa izbornim zakonom i u skladu sa pravilima koja važe za svaki izborni ciklus iskoriste svoje biračko pravo. Mi ćemo svoje biračko pravo iskoristiti - poručio je Višković.

U Srebrenici je danas bio i ministar spoljne trgovine u Savjetu ministara Staša Košarac, koji je poručio da je odluka CIK-a o ponovljanju izbora prouzrokovala zastoj u privrednom razvoju ove opštine. Milion i po maraka, koji je odobrio Savjeta ministara takođe čekaju na implementaciju.

- Tri mjeseca sve stoji u Srebrenici, ko će trpiti poslijedice nego građani Srebrenice, odluka CIK- a bila je politički motivisana - istakao je Košarac.

Ponovljeni lokalni izbori u Srebrenici biće održani u nedjelju 21. februara na 26 od ukupno 29 redovnih biračkih mjesta.

Građani će ponovo glasati i u Živinicama i u Gradačcu gdje se za Srebrenicu glasa u odsustvu.