latinica  ћирилица
16/02/2021 |  19:21 ⇒ 19:40 | Autor: SRNA

"Visoki predstavnik da poštuje Dejtonski sporazum" (VIDEO)

Republika Srpska privržena je dosljednom poštovanju obaveze sprovođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i traži od visokog predstavnika za BiH da poštuje Dejtonski porazum i djeluje u skladu sa tim sporazumom, izjavio je zamjenik predsjednika Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Srpske Srđan Mazalica.
Srđan Mazalica - Foto: RTRS
Srđan MazalicaFoto: RTRS

Obrazlažući u Narodnoj skupštini Republike Srpske, u ime Kluba poslanika SNSD-a, Informaciju u vezi sa zahtjevom za podnošenje izvještaja visokog predstavnika o sprovođenju civilne implementacije mirovnog sporazuma u BiH za period 2009-2020. godine, Mazalica je istakao da visoki predstavnik nikada nije podnio izvještaj Vladi Republike Srpske o sprovođenju mirovnog sporazuma.

- Postupajući na ovakav način, visoki predstavnik vrši brutalno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma - napomenuo je Mazalica.

On je podsjetio da su nadležnosti visokog predstavnika propisane Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma i da je visoki predstavnik u prethodnim godinama svog mandata prisvojio neograničena izvršna, zakonodavna i sudska ovlaštenja koja ne podliježu nikakvoj reviziji, a donosio je i odluke koje nemaju nikakvo uporište u odredbama Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma.

Mazalica je rekao da visoki predstavnik ima obavezu da periodično izvještava UN, EU, SAD, Rusku Federaciju i druge zainteresovane vlade, strane i organizacije o napretku u sprovođenju mirovnog sporazuma u vezi sa zadacima određenim u ovom sporazumu.

On je napomenuo da je Narodna skupština Republike Srpske Rezolucijom od 15. oktobra 2008. godine kao strana sporazuma o civilnom sprovođenju mirovnog sporazuma Aneksa 10 pozvala visokog predstavnika da izvijesti Republiku Srpsku kao zainteresovanu stranu o sprovođenju tog sporazuma.

 

- Republika Srpska je na osnovu sporazuma od 29. avgusta 1995. godine, kojim je ovlastila SR Јugoslaviju, čija prava i obaveze je preuzela Republika Srbija, postala indirektni potpisnik Dejtonskog mirovnog sporazuma - istakao je Mazalica.

Mazalica je izrazio uvjerenje da će poslanici jednoglasno podržati usvajanje ove informacije, te predloženih zaključaka Kluba poslanika SNSD-a.

- Mi trebamo, prije svega, afirmisati Republiku Srpsku, kao i političku snagu koju ima Republika Srpska koja joj je data Dejtonskim mirovnim sporazumom - istakao je Mazalica.

On je rekao da je visoki predstavnik svjestan da je on obavezan da jednoj od strana - Republici Srpskoj, potpisnici Dejtonskog mirovnog sporazuma, podnosi ovaj izvještaj.

- Sigurni smo da su njegove nedavne aktivnosti i ultmatumi upravo nalaženje izgovora da ne podnese ovaj izvještaj - zaključio je Mazalica