latinica  ћирилица
16/02/2021 |  22:19 ⇒ 17/02/2021 | 08:38 | Autor: RTRS

Incku rok od 90 dana da podnese izvještaj Parlamentu Srpske

Raspravom o prijedlogu zaključaka SNSD-a kojima bi Narodna skupština Republike Srpske zahtijevala od Visokog predstavnika Valentina Incka da joj podnese izvještaj završen je dio zasijedanja.
Sjednica NSRS - Foto: RTRS
Sjednica NSRSFoto: RTRS

Predlagač zaključaka Srđan Mazalica rekao je da Narodna skupština tim činom želi da pokaže da je iznad OHR-a i da zaštiti dostojanstvo Republike Srpske.

Predlagač zaključaka - SNSD smatra da Visoki predstavnik za BiH izvještaje, između ostalih, mora da dostavlja i zainteresovanoj strani NSRS. Izvještaj bi trebalo da sadrži rezultate primjene civilnog dijela Mirovnog sporazuma u BiH i to u razdoblju od 1995. do 2020. godine.

- NSRS traži od OHR-a da sačini u roku 30 dana dostavi izvještaj na razmatranje o progresu u implementaciji mira u BiH - rekao je Mazalica.

Poslanici PDP-a ovu inicijativu ocjenjuje, kako kažu, politikanstvom vladajuće koalicije koja bi trebalo da rješava životne probleme. Ističu da na štetno djelovanje visokih predstavnika odavno ukazuju.

- Posebno želim da izdvojim priču o tome da NSRS treba da uradi nešto kako bi uklonili odgovornost sa srpskog naroda. Šta to znači? Da nosimo kolektivni odgovornost? Naravno da ne nosimo - istakao je poslanik PDP- Igoe Crnadak.

Veći dio rasprave ispunjen je međusobnim optužbama koja je stranka više sarađivala sa Kancelarijom visokog predstvnika i koja je odgovornija za presnos nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH. I ovog puta je postignuta saglasnost da OHR godinama nanosi štetu Republici Srpskoj, ali je postavljeno pitanje praktičnog dometa predloženih skupštinskih zaključaka.

- Јa mislim da bi bilo bolje da pozovemo novog visokog predstavnika da on dođe ovde odmah po preuzimanju mandata i da njemu kažemo kroz šta smo prošli - smatra poslnik SDS-a Nedeljko Glamočak.

Isto očekuje i šef Kluba poslanika DNS-a Duško Ivić.

- Nije u pitanju hoćemo li mi glasati ili nećemo glasati treba li da podnese izvještaj, nego hoće li ovdje doći. To je cilj - rekao je Ivić.

- Јa smatram da je legitimno i legalno raspravljati o Incku i reći sve što ne valja u njegovom radu. Naše je da pozovemo i pričamo potomcima da smo ga pozvali da dođe ovde, uspjeli ili ne - dodao je potpredsjednik NSRS Milan Petković.

Šef Kluba poslanika NDP-NPS Dragan Čavić ističe da NSRS treba da pokaže dignitet.

- Mi danas ne raspravljamo o OHR-u nego svom digniteteu koji treba da konačno počnemo sticati i treba tim ljudima da kažemo imamo dokument na osnovu kojeg se pozivamo i izvolite i podnesite izvještaj. Ako ne podnesu, to nije naša sramota nego njihova - naglasio je Čavić.

Direktna podrška Visokom predstavniku došla je samo iz Kluba bošnjačkih partija.

- Visoki predstavnik je konačan organ na terenu koji tumači Dejtonski sporazum i njegovu implementaciju - dodala je Begija Smajić iz Kluba poslanika "Zajedno za BiH".

Da je vrijeme ne samo da visoki predstavnik podnese izvještaj Skupštini Republike Srpske nego i da zauvijek ode iz BiH kaže predsjednik Vlade Radovan Višković.

Da li će podnijeti ili ne, njegova je stvar, ali budite uvjereni da će i to neko vrednovati. I Savjet ministara i ambasade i sam OHR, ali i neki naši prijatelji. Mi imamo to pravo i to je naš legalan i legitiman zahtjev - poručio je Višković.

Predsjednik Vlade je članove vladajućih partija i opozicionog bloka pozvao da iskažu potpuno jednostvo kad je riječ o ovako važnom pitanju za Republiku Srpsku.

Zaključci o OHR-u koje izglasaju poslanici na snagu će stupiti dan nakon objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srpske.