latinica  ћирилица
17/02/2021 |  19:59 ⇒ 20:01 | Autor: SRNA

Dodik: Treba snimati još filmova o monstruoznim zločinima u Јasenovcu (VIDEO)

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je film "Dara iz Јasenovca" na autentičan način prikazao događaje, te naglasio da treba snimati još filmova o Јasenovcu, jer zločin, monstruoznost, načini i masovnost ubijanja Srba apsolutno ne mogu da budu obuhvaćeni samo u jednom filmskom prikazu.
Milorad Dodik - Foto: Glas Srpske
Milorad DodikFoto: Glas Srpske

Dodik je izjavio da je Јasenovac najtragičnije mjesto u istoriji srpskog naroda, koje je skrajnuto, skrivano, zahvaljujući ne samo srpskim protivnicima, nego, nažalost, i nekim Srbima.

On je naglasio da istina o Јasenovcu nije ispričana, ona je ostala spekulativna, jer oni koji su činili zločine nad Srbima u Јasenovcu to minimiziraju i prikazuju da nije tako monstruozno kao što jeste.

Dodik je podsjetio da se godinama unazad zalagao da se snimi igrani film o Јasenovcu, koji će na savremen način i svjetskoj publici, a prije svega mladim Srbima koji nemaju vremena da čitaju knjige i listaju dokumente, prikazati stravična srpska stradanja, koja će ući u njihovu percepciju da ne budu izbrisana nikada.

On je rekao za "Sputnjik" da je "Dara iz Јasenovca" dobar i uspješan primjer realizacije tog koncepta, te da misli da ne treba stati sa snimanjem filmova o Јasenovcu.

Napominjući da je pogledao film "Dara iz Јasenovca" u radnoj verziji, Dodik je rekao da taj film izaziva strašne emocije i da je na autentičan način pokazao niz događaja, koji već žive u srpskoj percepciji o svemu tome.

- Bilo je sasvim logično da se pokuša na međunarodnoj sceni aplicirati za Oskara - rekao je Dodik, koji smatra da je film "Dara iz Јasenovca" trebalo da bude uvršten u najuži krug kandidata, a ne da bude odbačen kao dio navodne propagande.

Dodik je rekao da pisanja pojedinih zapadnih medija da je ovaj film propaganda govori o tome da oni smatraju da je 500.000 ubijenih Srba u Јasenovcu propaganda.

- A u međuvremenu su, naravno, zbog refleksa i svega onog što su godinama lagali o Srebrenici, pustili u nominaciju film Јasmile Žbanić o Srebrenici /Kvo vadis, Aida/. To govori da je to politički motivisano i da to nije stvar umjetnosti, činjenica ni objektivnosti, nego jednog spina koji se zadržava, a po kojem Srbi samo mogu da budu krivi, a ne stradalnici - rekao je Dodik.

U tom pogledu, ocijenio je Dodik, važno je da je film "Dara iz Јasenovca" već skrenuo pažnju na sebe, a važna je i njegova međunarodna dimenzija i to što može da prikaže.

- Ali, isto tako, veoma je važno da našim ljudima ovdje rehabilituje sjećanja na tako teška stradanja naših predaka. Sada nas je ovdje manje nekoliko miliona zato što je 500.000 naših ljudi ubijeno od 1942. do 1945. godine - rekao je Dodik.