latinica  ћирилица
18/02/2021 |  07:43 ⇒ 07:46 | Autor: SRNA

Nasin rover sprema se za spuštanje na Mars (VIDEO)

Rover američke Nase priprema se danas za spuštanje na Mars, što je najrizičnja faza misije čiji je cilj da se na Zemlju donesu stijene da bi se saznalo da li je ikada bilo života na crvenoj planeti.
Rover na Marsu (foto:aibusiness.com) -
Rover na Marsu (foto:aibusiness.com)

Kontrola misije u centru Nase u Pasadeni čeka potvrdu da se rover spustio na površinu planete. Signal putuje do Zemlje 11 i po minuta, a očekuje se u večernjim časovima.

Spuštanje vozila sa šest točkova biće treća posjeta Marsu u posljednjih samo sedam dana. Prošle sedmice su u orbitu planete stigli svemirski brodovi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Kine.

Nasin rover "Preservens" (Istrajnost) je najnaprednije vozilo koje je ova agencija ikada poslala. Ukoliko se spusti, to će biti deveta letjelica kojoj je to uspjelo, a sve su iz SAD, prenio je AP.

Rover veličine automobila kao pogonsko gorivo koristi plutonijum, a planirano je da se spusti u pojas dimenzija osam puta šest kilometara, sa drevnom riječnom deltom punom usjeka, litica i površina sa stijenama.

Rover je dizajniran da svojom rukom dužine dva metra izbuši tlo i sakupi uzorke stijena koji bi mogli da sadrže tragove nekadašnjeg mikroskopskog života.

Planirano je da uzorci budu ubačeni u specijalne cijevi, zapečaćeni i vraćeni na Zemlju u drugoj misiji 2031. godine.

Nasa će se udružiti sa Evropskom svemirskom agencijom da bi zajedno vratile uzorke na Zemlju. Misija "Preservensa" košta blizu tri milijarde dolara.