latinica  ћирилица
18/02/2021 |  07:59 ⇒ 09:56 | Autor: RTRS

Šamac jedini u BiH ima bioenerganu (VIDEO)

Јedina bioenergana u BiH je u Šamcu, sa dnevnom proizvodnjom električne energije od 24.000 kilovat časa. Nakon što je Narodna skupština Republike Srpske usvojila Zakon o obnovljivim izvorima energije, farma junadi iz Donjeg Žabara i Šamca izgradila je bioelektranu, koja za sirovnu koristi stajnjak i animalni otpad.
Bioenergana u Šamcu - Foto: RTRS
Bioenergana u ŠamcuFoto: RTRS

Iz stajnjaka, jestive robe isteklog roka upotrebe, i od ostalih nusproizvoda životinjskog i biljnog porijekla, oslobađa se biogas u sistemu proizvodnje električne energije.

- Otpad se pročišćava, suši i ide u motor sa unutrašnjim sagorijevanjem koji pokreće turbinu i proizvodi megavate struje i megavate toplote na sat - pojašnjava Goran Mitrović, direktor Bioenergane.

Ideja o proizvodnji električne energije na biogas, rođena je odmah po uscajanju Zakona o obnovljivim izvorima energije. Velike količine čvrstog i tečnog otpada od 3.500 grla junadi i 10.000 svinja, odlična su osnovna sirovina za proizvodnju energije.

Ovakve elektrane su višestruke povoljne, prvenstveno za proizvodnju zdrave hrane, ali i zbog očuvanja prirode, čak i atmosferskog omotača, kojeg često ugrožava metan. Deponije su prepune ovakvog otpada, koji se ne prerađuje u postrojenjima.

Korist od ovakvog načina proizvodnje energije ima i Elektroprivreda Republike Srpske, u čiji se sistem prenosa iz bioenergane u Šamcu svakog dana upušta oko 23.000 kilovatčasova.