latinica  ћирилица
18/02/2021 |  08:05 ⇒ 11:00 | Autor: SRNA

Bijeljina na poštanskim markicama

Prva serija poštanskih markica na kojoj se nalazi natpis "Republika Srpska" izdata je 1992. godine, a najstarija marka sa motivom iz Bijeljine je iz 1994. godine i na njoj je predstavljen manastir Tavna, rečeno je Srni u preduzeću "Pošte Srpske".
Vijek postojanja bijeljinske Gimnazije ovjekovječen poštanskom markom - Foto: Twitter
Vijek postojanja bijeljinske Gimnazije ovjekovječen poštanskom markomFoto: Twitter

Tokom godina "Pošte Srpske" izdale su nekoliko izdanja poštanskih markica čije su teme i motivi u vezi sa gradom Bijeljina, 1999. godine sa motivom Muzeja Semberije, naredne godine sa motivom Pavlovića mosta, u izdanju "Mostovi na Drini".

Godine 2002. izdata je poštanska marka sa motivom Banje Dvorovi, a 2007. godine sa motivom Trga u Bijeljini, u seriji izdanja "Gradovi Republike Srpske".

Povodom jubileja "75 godina Narodne biblioteke Filip Višnjić" u Bijeljini ova ustanova kulture našla se na poštanskoj marki 2007. godine, 2019. godine je na ovaj način obilježen jubilej "100 godina Gimnazije Filip Višnjić" u Bijeljini, a prošle godine i jubilarnih "50 godina Muzeja Semberije".

Poštanske marke su pravi mali "ambasadori" Republike Srpske, ističe portparol preduzeća "Pošte Srpske" Јadranka Berić.

- Prijedlozi za izdavanje poštanskih markica se prikupljaju tokom cijele godine za narednu godinu, te se Program izdavanja poštanskih maraka usvaja krajem godine na prijedlog Komisije Pošta Srpske, uz dalju obaveznu saglasnost Uprave preduzeća, Nadzornog odbora, te Agencije za poštanski saobraćaj BiH - kaže Berićeva.

Prema njenim riječima, program uglavnom sadrži 12 do 16 izdanja poštanskih markica, a tematika na poštanskim markicama je nacionalnog, ali i međunarodnog karaktera.

- Svakako, akcenat je na nacionalnim temama, pa se tako svake godine na poštanskim markicama nađu motivi naše flore i faune, motivi vezani za kulturno nasljeđe, tradiciju i običaje, kao i bitne jubileje, kulturne i sportske događaje - navodi Berićeva.

U samom početku, kaže ona, dizajn poštanskih markica radila su treća lica, ali više od 10 godina unazad autori izdanja su dizajneri "Pošta Srpske".

Berićeva dodaje da "Pošte Srpske" svake godine objavljuju i izdanje pod nazivom "Evropa", za koje temu bira Svjetski poštanski savez i vrijedi za sve poštanske operatere širom svijeta, a ove godine tema je "Nacionalni divlji svijet".