latinica  ћирилица
18/02/2021 |  08:23 ⇒ 08:24 | Autor: TANЈUG

SAD: Hakeri iz S. Koreje pokušli da ukradu 1,3 milijarde dolara

Američko ministarstvo pravde optužilo je trojicu vojnih obavještajaca Sjeverne Koreje da su učestvovali u sajber-napadima, u pokušaju da od banaka i privatnih lica ukradu 1,3 milijarde dolara u kriptovalutama, ali i tradicionalnim valutama.

- Operativci Sjeverne Koreje, koji su koristili tastature umjesto pištolja, ukrali su digitalne novčanike pune kriptovaluta umjesto džakova para, i oni su vodeći pljačkaši banaka u svijetu - rekao je pomoćnik državnog tužioca SAD DŽon Demers, prenio je Gardijan.

Kriminalni trio je stvorio zlonamjernu aplikaciju za kriptovalute, otključavajući virtuelna vrata do kompjutera žrtava, zatim su hakovali kompanije i trgovali digitalnim valutama kao što je bitkoin i razvili su specifičnu platformu podataka kako bi izbjegli sankcije i tajno podizali novac, navodi se u saopštenju ministarstva pravde SAD.

Postupak je pokrenut u federalnom sudu u Los Anđelesu i zasniva se na optužbama iz 2018. godine protiv jednog od trojice osumnjičenih, Park Јin Hjoka, koji je optužen da je hakovao fotografije Sonija četiri godine ranije i da je 2016. godine ukrao 81 milion dolara iz centralne banke Bangladeša.

U optužnicama se nalaze još dvojica osumnjičenih – Јon Čhang Hjok i Kim Il, koji su navodno radili za sjevernokorejsku vojnu obavještajnu hakersku grupu, Izviđački javni biro.

U sajbersekjuriti krugovima, to tijelo je poznato i pod imenima grupa Lazarus i APT 38.

Kao dodatak prethodnim optužbama, trio je bio uključen u operacije van Sjeverne Koreje, Rusije i Kine, u pokušaju da ukradu 1,3 milijardi dolara hakovanjem kompjutera uz pomoć posebnih metoda, zaključuje se.