latinica  ћирилица
18/02/2021 |  09:05 ⇒ 15:21 | Autor: RTRS

"Dara iz Јasenovca" 20. februara premijerno na RTRS (FOTO/VIDEO)

Film "Dara iz Јasenovca" reditelja Predraga Antonijevića, snimljen uz podršku Filmskog centra Srbije, imaće ekskluzivnu televizijsku premijeru na Radio-televiziji Republike Srpske 20. februara u 20.00 časova.
Dara iz Јasenovca (ustupljena fotografija) -
Dara iz Јasenovca (ustupljena fotografija)

Radio-televizija Republike Srpske otkupila je ekskluzivna prava za BiH za emitovanje filma i serije "Dara iz Јasenovca".

Film će u isto vrijeme imati TV premijeru i u Srbiji, na programu Radio-televizije Srbije.

Podsjećamo, film "Dara iz Јasenovca" premijerno je prikazan 25. novembra u Gračanici.

Sniman na osnovu autentičnih svjedočanstava preživjelih logoraša, film "Dara iz Јasenovca", je prvi igrani film na temu hrvatskog ustaškog logora Јasenovac u Drugom svjetskom ratu.

Ova drama osvrće se na period Drugog svjetskog rata, kada poslije velike ustaško-njemačke ofanzive na Kozari, lokalno stanovništvo masovno završava u ovom koncentracionom logoru.

Među glavnim glumcima u ovom sjajnom ostvarenju su Anja Ilić i Zlatan Vidović, koji glume roditelje male Dare.

Foto: Wikipedia

Јoš nekoliko glumaca iz Republike Srpske glumi u ovom filmu - Željko Erkić, Slobodan Perišić, Goran Јokić, Dragoslav Medojević, Sandra Ljubojević i Nikolina Friganović.

Prvi dio filma sniman je na lokaciji sela Kolut, u blizini Sombora, gdje je za potrebe snimanja zgrada stare ciglane sa upravnim objektom pretvorena u zloglasni logor Јasenovac, a drugi dio na lokalitetima Bele Crkve.

Scenograf je Goran Јoksimović.