latinica  ћирилица
18/02/2021 |  09:14 ⇒ 09:15 | Autor: SRNA

Druga faza serološkog ispitivanja odnosiće se na vakcinaciju

Druga faza seroloških ispitivanja u Republici Srpskoj, koja bi trebalo da započne krajem marta ili početkom aprila obuhvatiće između 4.000 i 5.000 ispitanika, a jedno od ključnih pitanja u upitniku biće da li su građani vakcinisani protiv virusa korona i kojom vakcinom, istakao je dekan Medicinskog fakulteta u Foči Dejan Bokonjić.
Dejan Bokonjić - Foto: SRNA
Dejan BokonjićFoto: SRNA

Bokonjić je podsjetio da je u prvoj fazi nacionalne Studije seroprevalencije infekcije kovid 19 u populaciji Srpske utvrđeno da je antitijela razvilo oko 35 odsto ispitanog stanovništva, dok je trećina od njih imala težu kliničku sliku.

- Imajući u vidu činjenicu da već počinje vakcinacija protiv virusa korona, druga faza ispitivanja daće nove odgovore i riješiti neke nepoznanice u vezi sa kovidom 19 - rekao je Bokonjić za Glas Srpske.

Prema njegovim riječima, jedno od pitanja u upitniku koji ispunjavaju građani koji će nasumičnim odabirom biti izabrani za testiranje jeste da li su primili vakcinu protiv virusa korona, ako jesu, kada i koju vakcinu su primili.

Bokonjić je napomenuo da je u u prvoj fazi ispitivanja više od polovine ispitanika navelo da bi primili vakcinu protiv korone, te da je smatraju veoma važnom u zaustavljanju pandemije.

On smatra da će veoma značajan podatak biti da li se neko od ispitanika koji su vakcinisani zarazio nakon imunizacije.

- Biće veoma važno uvidjeti da li je bilo moguće zaraziti se nakon vakcinacije, na koji način je došlo do toga i eventualno da pravimo neka poređenja u zavisnosti od toga koju vakcinu su primili. Na ovaj način će se pokazati i efikasnost vakcinacije - istakao je Bokonjić.

Bokonjić je dodao da su visokoškolske ustanove spremne da nastave ovu studiju, ali da čekaju da im Svjetska zdravstvena organizacija dostavi antitijela neophodna za rad.

U drugoj fazi ispitivanja, kao i tokom prve koja je počela u novembru prošle godine, učestvuju Medicinski fakultet iz Foče, Medicinski fakultet iz Banjaluke i Institut za javno zdravstvo.