latinica  ћирилица
18/02/2021 |  09:32 ⇒ 09:44 | Autor: BETA

Generalni štrajk zaposlenih u fabrici Fijat plastik u Kragujevcu

U kragujevačkoj fabrici Fijat plastik, koja proizvodi branike za automobil 500L, jutros u 6 sati je počeo generalni štrajk zaposlenih zbog smanjenja zarada.
Fijat Krajsler - Foto: AFP
Fijat KrajslerFoto: AFP

Kako je rečeno u Štrajkačkom odboru, radnici štrajkuju na svojim radnim mjestima zbog poštovanja distance i protivepidemijskih mjera.

Predstavnik Štrajkačkog odbora Bojan Božović je rekao da će proizvodnja u obje smjene biti obustavljena sve dok ne budu ispunjeni zahtjevi radnika.

Prema riječima Božovića, od poslodavca se traži da vrati iznos regresa od pre 1. januara 2021. godine, kao i da se za plaćeno odsustvo isplaćuje 65 odsto umjesto dosadašnjih 60.

Božović je rekao da su radnici Fijat plastik u stvari kažnjeni umanjenjem zarada pošto je Samostalni sindikat te fabrike ranije odbio da potpiše "nezakoniti" Kolektivni ugovor sa poslodavcem, budući da je neprihvatljiva stavka o odricanju od prava na štrajk.

Poslije toga je poslodavac, kako je kazao Božović, jednostrano izmijenio važeći Pravilnik o radu.

Zaposleni su 12. januara počeli s jednočasovnim štrajkovima upozorenja, a u međuvremenu nije postignut dogovor sa poslodavcem u pregovorima koji su vođeni.

Božović očekuje da će se obustava proizvodnje branika za 500L odraziti i na rad fabrike Fijat Krajsler automobili Srbija (FCA).

Na osnovu njegovih saznanja, u sestrinskoj firmi FCA u Kragujevcu su zbog najavljenog štrajka za današnju proizvodnju obezbijedili veću količinu branika nego što je to uobičajeno.

Božović je rekao da se te dodatne količine branika drže na podu umjesto na predviđenim mjestima i da je to suprotno protokolu, jer mogu da se oštete.