latinica  ћирилица
18/02/2021 |  10:12 ⇒ 10:12 | Autor: SRNA

"Neophodne izmjene Izbornog zakona"

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je da su neophodne izmjene Izbornog zakona BiH, ne samo iz političkih razloga, već i zbog mnogih nejasnoća i propusta koji dozvoljavaju da se on tumači kako kome odgovara.
Zoran Tegeltija u Parlamentu BiH - Foto: RTRS
Zoran Tegeltija u Parlamentu BiHFoto: RTRS

- Izborni zakon treba promijeniti zbog mnogo razloga, ne samo političkih koji su jako opterećeni. Ovaj zakon, nažalost, omogućava da jedan narod bira drugom njihovog predstavnika. Velike priče, zagovaranje građanske opcije i slično s ciljem da bi jednom narodu birali njegovog predstavnika - teško da mogu dobiti podršku u BiH - ocijenio je Tegeltija u video-intervjuu za Večernji list, izdanje za BiH.

On je ukazao na činjenicu da u Izbornom zakon ima mnogo propusta i nejasnoća, zbog čega je došlo vrijeme da se mijenja.

- Potrebno je, za početak, da spriječimo Centralnu izbornu komisiju BiH da ovaj zakon tumači kako joj padne na pamet, pa negdje poništava izbore na osnovu procjene izgleda nečijeg potpisa, dok u Mostaru, i pored evidentnih propusta, nije bilo govora o poništavanju - naveo je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, u Izbornom zakonu postoji nekoliko ključnih stvari kao što je pitanje legitimnog izbora predstavnika jednog naroda, ali i mnogih drugih otvorenih pitanja.

- Nekada davno, prije sedam, osam godina o tome je postojao veliki stepen saglasnosti, a danas smo opet u nekom "tihom bojkotu" donošenja izmjena Izbornog zakona. Kao da se čekaju neki novi izbori, pa da opet jedni drugima biraju njihove predstavnike - upozorio je predsjedavajući Savjeta ministara.

Tegeltija je naveo da ne vidi veliki entuzijazam unutar Evropske komisije kada je riječ o Izbornom zakonu, iako on blokira mnoge procese.