latinica  ћирилица
18/02/2021 |  11:00 ⇒ 15:50 | Autor: RTS

Sabor SPC, episkopi biraju novog patrijarha (VIDEO)

Sveti arhijerejski Sabor SPC na kome će biti izabran novi patrijarh SPC, 46. po redu, počeo je u 12.00 časova u kripti Hrama Svetog Save.
Molitveni početak Svetog Arhijerejskog Sabora (foto: TV Hram) -
Molitveni početak Svetog Arhijerejskog Sabora (foto: TV Hram)

Prethodno je služena sveta liturgija sa prizivom svetog duha, uobičajna za početak svakog Sabora, potvrđeno je u Patrijaršiji SPC.

 

Ovo je prvi put da se Sabor održava na nekoj lokaciji van Patrijaršije, a razlog za to što je izabran Hram Svetog Save je pandemija kovida i pogodniji uslovi koji postoje u ovom velikom prostoru da bi se sprovele mjere zaštite.

Saborom će predsjedavati episkop sremski Vasilije, zato što je episkop šabački i administrator Eparhije valjevske Lavrentije hospitalizovan u Kliničkom centru Srbije.

Kandidat za patrijarha može biti neko od 30 arhijereja sa najmanje pet godina eparhijske službe, a pravo da glasa ima njih 39, koliko Sabor broji članova.

Po proceduri prvo arhijereji biraju između sebe sve dok ne izaberu tri kandidata, a vrijeme za to nije ograničeno.

Uslov za izbor je natpolovična većina prisutnih vladika. Po izboru tri kandidata njihova imena se stavljaju u jevanđelje iz koga koverat sa imenom izvlači monah iz nekog manastira za koga vlada mišljenje da je veliki duhovnik.

Mitriopolit dabrobosanski i čuvar patrijaršijskog trona SPC Hrizostom kao zanimljivost ističe da je patrijarh Pavle poslije devetog glasanja ušao kao treći kandidat u uži izbor trojice.

- Mi iskažemo svoju volju, a Bog će reći ko će biti - navodi Hrizostom.

Izbor dolazi poslije tri mjeseca od upokojenja patrijarha Irineja, kako je i po ustavu Crkve predviđeno.