latinica  ћирилица
18/02/2021 |  12:22 | Autor: SRNA

U akciji "Rudnik" uhapšen poslanik Enver Bijedić

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Enver Bijedić uhapšen je jutros u Tuzli u akciji Sipe, a osumnjičen je za učešće u sumnjivom tenderu koji se odnosi na bušenje i opremanje usmjerenih istražno-eksploatacionih bušotina, rekao je portparol Kantonalnog tužilaštva Admir Arnautović.
Hapšenje Bijedića - Foto: dnevni avaz
Hapšenje BijedićaFoto: dnevni avaz

Arnautović je rekao novinarima da se, osim Bijedića, u ovom predmetu nalazi još pet lica, tri zaposlena u Rudniku soli, a dva u gračaničkoj privatnoj firmi "Majning end driling".

- Radi se o predmetu kojem je prethodila višemjesečna istraga Tužilaštva, a odnosi se na nezakonitosti prilikom namještanja višemilionskog tendera za firmu "Majning end driling" za izvođenje istražno-eksploatacionih bušotina na prostoru ležišta kamene soli koji se nalazi u okviru Rudnika soli "Tuzla" - napomenuo je Arnautović.

On je dodao da su tenderi više puta poništeni da bi se išlo u korist gračaničkoj firmi, te da je sve okončano 12. februara zaključivanjem ugovora sa ovom firmom, koja nema ni ljudske ni materijalne resurse za izvođenje ovakvih radova.

Bijedić je i predsjednik stranke Socijaldemokrati BiH.

Prema nezvaničnim informacijama, u akciji "Rudnik", koja se sprovodi u Tuzli, Gračanici i Banovićima, osim Bijedića, uhapšeni su direktor rudnika Aziz Čačković, zaposleni Amir Tursunović i Amir Sušić, te privatni preduzetnici Dženan i Atif Mujkić iz gračaničke kompanije.