latinica  ћирилица
18/02/2021 |  12:36 ⇒ 19:54 | Autor: RTRS

Čubrilović: Građani u što većem broju da izađu na izbore (VIDEO)

Odlukom da budu ponovljeni izbori u Doboju i Srebrenici, Centralna izborna komisija BiH nije doprinijela demokratizaciji, kaže predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedjeljko Čubrilović.
Nedeljko Čubrilović - Foto: SRNA
Nedeljko ČubrilovićFoto: SRNA

Poziva građane ovih lokalnih zajednica da u nedjelju, 21. februara, izađu na glasanje i time potvrde činjenicu da je ponavljanje izbora bilo bespotrebno u smislu i gubljenja vremena i dodatnih troškova.

Predsjednik Narodne skupštine kaže da u nedjelju treba pokazati CIK-u BiH da je odluka o ponavljanju izbora u ovim lokalnim zajednicama bila kako kaže velika greška.

- Ove građane, ove dvije lokalne zajednice, Centralna izborna komisija držala u neizvjesnosti, napravila dodatne troškove, odluzela dodatno vrijeme - kaže Čubrilović.

A greške i propuste u svom desetogodišnjem mandatu pravio je i visoki predstavnik Valentin Incko, u najkraćem, zaključak je jučerašnje poslaničke rasprave u Narodnoj skupštini.

Ali, kaže Čubrilović, kada se glasalo o zaključku kojim se usvaja Informacija o obavezi Incka da podnese izvještaj o svome radu u Parlamentu Srpske, poslanici vladajućih to su podržali ali ne i opozicija.

- Žao mi je što nije bilo jedinstva. Obaveza visokog predstavnika je da podnese izvještaj. Mi tu ne postavljamo ultimatum. Niti imamo tu namjeru. Јednostavno, po Dejtonskom sporazumu - istakao je redsjednik Parlamenta Srpske.

Ako to ne učini, omalovažava Republiku Srpsku, njene građane i Narodnu skupštinu, smatra Čubrilović.

Podsjeća da su, između ostalog, poslanici juče jednoglasno podržali Deklaraciju o zaštiti rijeka u Srpskoj i zaključak kojim se obavezuje Parlament da formira odbor za obilježavanje 30 godina postojanja i rada Narodne skupštine.