latinica  ћирилица
18/02/2021 |  13:52 ⇒ 13:52 | Autor: SRNA

U MUP-u Crne Gore otkrivena prevara veća od milion evra

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore otkrivena je pronevjera više od milion evra, donacija EU za kupovinu opreme za nadzor morske granice prema Hrvatskoj i Albaniji, potvrdio je potpredsjednik crnogorske Vlade Dritan Abazović.
Dritan Abazović (Foto: @DritanAbazovic) - Foto: Twitter
Dritan Abazović (Foto: @DritanAbazovic)Foto: Twitter

Abazović je na konferenciji za novinare naveo da je riječ o sredstvima dobijenim kroz Šengenski akcioni plan i da kupljeni radari i kamere ne rade više od godinu.

- Navodno smo tražili jednu opremu, a dobili drugu, jeftiniju - naveo je Abazović, te dodao da je EU upoznata sa tim slučajem.

On je dodao da je ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović dao nalog da se skine oznaka tajnosti sa svih tendera koje je MUP imao u prethodnom periodu i da se iz papira može vidjeti ko je odgovoran, te da bivši ministar Mevludin Nuhodžić ima funkcionalnu odgovornost, ali da je to stvar istrage i državnih organa.

Abazović je poručio da borba protiv korupcije ostaje prioritet Vlade.

Državni sekretar u MUP-u Rade Milošević, koji se nalazi na čelu posebne Komisije MUP-a koja je otkrila pronevjeru, rekao je da nabavljena oprema okvirno pet puta jeftinija od one što je naplaćena.

On je istakao da oprema služi da spriječi organizovane kriminalne grupe, te da se u ovom slučaju radi o skandalu.

Prema njegovim riječima, utvrđeno je i da je tender namješten i da je tendencija bila da ga dobije jedna beogradska firma, kao i da je Nuhodžić formirao Nadzornu komisija koja je trebalo da utvrdi kvalitet opreme, ali se krila dokumentaciju radi isticanja ugovora između dobavljača i MUP-a da se ne bi mogle aktivirati bankarske garancije i naplatiti šteta.

Milošević je rekao da je Uprava policije, tačnije Sektor granične policije tražio od bivšeg rukovodstva MUP-a da se tender poništi, jer je granična policija smatrala da oprema ne odgovara njihovim potrebama, a smatra i da je tužilaštvo zakazalo.