latinica  ћирилица
18/02/2021 |  14:39 ⇒ 18:52 | Autor: SRNA

Tegeltija: Neprihvatljivo da u budžetu nema sredstava za saniranje posljedica pandemije

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija rekao je Srni da ministri iz reda srpskog naroda nisu glasali za Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2021. godinu iz više razloga, a najvažnije je što nisu planirana sredstva za saniranje posljedica pandemije kovid 19.
Zoran Tegeltija (foto: Goran Šurlan/RAS Srbija) -
Zoran Tegeltija (foto: Goran Šurlan/RAS Srbija)

- Upozorili smo i rekli da smo u budžetu za prošlu godinu planirali više od 40 miliona KM za tu namjenu i da je za nas iz Republike Srpske neprihvatljivo da se to ne planira u ovoj godini, jer će troškovi saniranja posljedica ako ne veći sigurno biti isti ili manji nego što su bili u prošloj godini. Bili smo spremni razgovarati i o manjem iznosu nego što je bio prošle godine, ali nikako nismo mogli prihvatiti da u te svrhe nema planirana nijedna KM - istakao je Tegeltija.

On je dodao da su ostale još pojedinačne primjedbe ministara iz reda srpskog naroda za konkretne pozicije, ali one nisu bile ključne za donošenje odluke da ne podrže budžet za ovu godinu koji ide u proceduru prvo u Predsjedništvo BiH, a zatim u Parlamentarnu skupštinu.

Kada je riječ o odluci o visini osnovice za obračun plata zaposlenim u zajedničkim institucijama BiH za ovu godinu, Tegeltija je istakao da ta odluka nije bila na dnevnom redu današnje sjednice, te da je ona skinuta na sjednici Kolegijuma Savjeta ministara.

Tegeltija je pojasnio da će se o toj temi razgovarati kada Predsjedništvo BiH utvrdi Prijedlog budžeta zajedničkih institucija za ovu godinu, odnosno kada se opredijele u vezi sa končanom raspodjelom tih sredstava.

Govoreći o Prijedlogu odluke o formiranju Nadzornog tijela za praćenje sprovođenja Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina na nivou BiH, Tegeltija je rekao da se skoro dva mjeseca muče da utvrde sastav tog tijela, te da su svaki put primjedbe dolazile iz reda bošnjačkog naroda.

- Prigovarali su strukturi i broju Bošnjaka i tome slično, a kada se napokon to riješilo danas je stigao njihov stav da ne mogu da podrže Milorada Kojića iz Republike Srpske. Za nas je neprihvatljivo da bilo ko drugi određuje predstavnike institucija Republike Srpske osim istitucija koje su zadužene za nadzor nad provođenjem Strategije za proceusiranje ratnih zločina - pojasnio je Tegeltija.

On je u izjavi za Srnu naglasio da je ovo još jedna zloupotreba i nevladinih organizacija i pojedinaca iz Sarajeva kako bi blokirali provođenje ovog dokumenta.