latinica  ћирилица
18/02/2021 |  14:48 | Autor: SRNA

Presuda Keseroviću 25. februara

Prvostepena presuda Јasminu Keseroviću, optuženom za pridruživanje terorističkoj organizaciji Islamska država i javno podsticanje na terorističke aktivnosti, biće izrečena 25. februara u Sudu BiH.
Јasmin Keserović - Foto: Screenshot/YouTube
Јasmin KeserovićFoto: Screenshot/YouTube

U završnim riječima na današnjom ročištu i Tužilaštvo BiH i odbrana optuženog zatražili su osuđujuću presudu.

Tužilaštvo je ocijenilo dokazanim obje tačke optužnice za terorizam - pridruživanje stranim paravojnim formacijama i javno podsticanje na terorističke aktivnosti.

Tužilac Ćazim Hasanspahić je istakao da se ovaj slučaj razlikuje od drugih postupaka vođenih pred Sudom BiH u vezi sa odlaskom na strana ratišta, te naveo kako Keseroviću nije bilo dovoljno da se priključi terorističkoj organizaciji Islamska država, već je bio jedan od dvojice državljana BiH koji su upućivali prijetnje.

Hasanspahić je naveo da je uz dokaze uložen video, objavljen na mrežama, u kojem Keserović poziva na ubijanja hrišćana i njihovih sluga, navodeći da ne treba praviti razliku između civila i vojnika.

On je dodao da je u pitanju je zloupotreba vjerskih osjećanja jednog naroda i iskrivljeno tumačenje islama, ukazao je na teške zločine počinjene tokom rata u BiH, te upitao da li ovdje ponovo treba da se proživljava zlo.

Tužilac je rekao da je u pitanju pogubna poruka koja zaslužuje strogu kaznu i podsjetio na iskaze svjedoka i dokaze kako je Keserović otputovao u Siriju 23. januara 2013. i priključio se jedinicama Islamske države, da je viđan u više sirijskih gradova, da je nosio pušku i uniformu, te išao na straže.

- Van razumne sumnje možete zaključiti da se borio na strani terorističke organizacije - rekao je tužilac i dodao da je optuženi proveo sedam godina u Siriji, prenosi Birn.

Kako je rekao, posljedice djelovanja Islamske države osjećaju se i u BiH, gdje je registrovano 150 odlazaka na strana ratišta.

- I danas postoje državljani BiH u kampovima koji su otputovali zavedeni idejama Islamske države. Dosta djece iz BiH danas tumara kampovima Al-Hol i Al-Bab - rekao je Hasanspahić.

Branilac Senad Dupovac je rekao da će, neuobičajeno za odbranu, tražiti kaznu za optuženog.

Odbrana je predložila da Keserović bude osuđen na kaznu između dvije i po i tri i po godine zatvora za prvu tačku, ali smatra da navodi da je optuženi javno pozivao na ubijanja nisu dokazani.

Dupovac smatra da Keserović treba biti osuđen na kaznu koja je u rasponu onih na koje su već osuđena četvorica od sedmorice državljana BiH izručenih u decembru 2019. godine.

On je rekao da je Keserović otišao u Siriju sa 18 i po godina, u vrijeme adolescencije kada se donose nepromišljene odluke i u vrijeme "arapskog proljeća", kada Islamska država nije bila proglašena terorističkom organizacijom.

Za odbranu je video-zapis, koji se sastoji od više snimaka, a navedeno je i da nije izvršeno vještačenje glasa kako bi se utvrdilo da je riječ o Keseroviću.

Branilac je rekao da je optuženi neosuđivan, oženjen i otac dvoje djece, koja su u Siriji, te da je izrazio kajanje zbog svoje lakomislenosti.

Optuženi je u završnom obraćanju ponovio kajanje zbog odlaska u Siriju i dodao da nema ništa sa spornim videom.

- Јa nisam terorista. Јa sam samo mladi musliman - rekao je Keserović.