latinica  ћирилица
18/02/2021 |  15:11 ⇒ 15:11 | Autor: SRNA

Dodik: Niko ne spori BiH u dejtonskom kapacitetu (VIDEO)

Srpski član i predsjedavajući BiH Milorad Dodik izjavio je da niko ne spori BiH u dejtonskom kapacitetu, ali da on spori unitarnu BiH, koju neki hoće da izgrade.
Milorad Dodik - Foto: nezavisne novine
Milorad DodikFoto: nezavisne novine

- Јa sam protiv nje, i boriću se protiv nje. Danas Srbi imaju najautentičniju politiku na prostoru BiH. Mi ne vodimo podaničku politiku stranaca, kao što to radi političko Sarajevo. Mi imamo jasan stav o tome - rekao je Dodik novinarima u Srebrenici.

Dodik je naglasio da su "njihove velike priče o tome kako će predsjednik SAD DŽozef Bajden ovdje nešto završiti potpuna iluzija i potpuna neukusna zloupotreba predsjednika Amerike".

- Oni moraju da sjede s nama da se dogovaramo. Mi imamo jasne politike. Kao što smo jasno tražili da se kaže da ne može nijedan migrant da uđe u BiH i da će onaj koji uđe biti istog trenutka deportovan. Kad smo to predlagali, oni su glumili humanitarce - napomenuo je Dodik.

Dodik je poručio da Republika Srpska neće praviti kampove za migrante.

- Sutra dolazi komesar za unutaršnju politiku EU i vjerovatno će jedna od tema biti ta priča koju su Bošnjaci nametnuli da se u svim prostorima otvore kampovi za migrante. Јa javno ovdje kažem, a i sutra ću to reći, da ih neće biti u Republici Srpskoj - istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Evropa je produkovala migrante i sada treba da ih vuče sebi.

- Nemojte nama predlagati da parkiramo izbjeglice, kao resurs za vas koji ćete sutra uzeti najbolje među njima, a nama ostaviti ološ da se bavimo s njim. Oni pokušavaju da zapad uzme one koji su obrazovani, a nama da ostanu ljudi koji ugrožavaju naše stanovništvo. Čim napadaju naše stanovništvo za mene su ološ - rekao je Dodik.

On je naveo da je to podvala jednog dijela Evrope, kao što je podvala i visoki predstavnik i Savjet za sprovođenje mira.

- Blefiraju na taj način, ali BiH mora da ima svoju politiku. Mi nju ne možemo da izgradimo, jer je političko Sarajevo podanički vezano za stavove koji dolaze sa strane - smatra Dodik.