latinica  ћирилица
18/02/2021 |  15:47 ⇒ 20:55 | Autor: RTRS

Novi patrijarh SPC mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije (VIDEO)

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije novi je patrijarh srpski. Njega je za 46.poglavara Srpske pravoslavne crkve danas izabrao Sveti arhijerejski sabor.
Patrijarh srpski Porfirije - Foto: Novosti.rs
Patrijarh srpski PorfirijeFoto: Novosti.rs

Izboru patrijarha prethodila je sveta arhijerejska liturgija koja je počela u 9 časova u hramu Svetog Save. Zatim je od 12 časova uslijedila sjednica Svetog arhijerejskog Sabora u kripti Hrama Setog Save.

Prema proceduri arhijereji su najprije birali između sebe tri kandidata za novog patrijarha Srpske pravoslavne crkve. Sem Porfirija u najužem apostolskom žrijebu bili su i episkop bački Irinej i banjalučki Јefrem.

Monah Matej izvukao je kovertu sa imenom mitropolita zagrebačko-ljubljanskog i oko 16 časova izabran je novi patrijarh.

Njegovo ustoličenje biće održano već sutra u Sabornoj crkvi u Beogradu, koje će od 09.00 časova prenositi i naša televizija.

Tri mjeseca nakon upokojenja patrijarha Irineja, Srpska pravoslavna crkva dobila je njegovog nasljednika. Zvona Hrama Svetog Save i Saborne crkve u Beogradu oglasila su izbor novog patrijarha.

Ubrzo nakon odlaska iz hrama, novoizabrani Arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski Porfirije uputio je i prvu poruku vjernicima.

- Danas prizivajući blagoslov Božiji na svu braću sestre djecu i naše svetosavske crkve i na sve ljude dobre volje i na čitav svijet mollim sve da se mole Bogu za moju malenkost da zajedno idući putem koji su proputili naši sveti preci udostojimo se Carstva nebeskog - rekao je patrijarh.

Bogata je biografija novog patrijarha koji je na krštenju dobio ime Prvoslav.

Rođen je 22. jula 1961. godine u Bečeju od oca Radivoja i majke Radojke. Osnovnu školu završio je u Čurugu, a Zmaj-Јovinu gimnaziju u Novom Sadu. Zamonašen je u manastiru Visoki Dečani, 1985. Godinu kasnije diplomirao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu. Tada ga je patrijarh Pavle, u manastiru Svete Trojice u Mušutištu rukopoložio u čin jerođakona. Ovim riječima, opisao je svoju odluku da se zamonaši.

- Monah sam postao jer sam u Crkvi tragao za onim što ona zaista nudi i zbog čega jedino postojimo na ovom svijetu, jer Bog nije ni Hrvat, ni Srbin, ni Nijemac - on je ljubav, a Crkva nije na ovom svijetu da bismo mi bili bolji ljudi, ili da bi se bavila socijalnom pravdom - ona postoji jer nema čovjeka koji se ne pita o smislu svojeg postojanja - izjavio je novoizabrani patrijarh srpski Porfirije.

On je 1990. godine postavljen je za igumana manastira Svetih arhangela u Kovilju. 1999. izabran je za Episkopa jegarskog, vikara Eparhije bačke. 2004. doktorirao je na Bogoslovskom fakultetu u Atini. U tron mitropolita zagrebačko-ljubljanskih ustoličen je 13. jula 2014. godine u Sabornoj crkvi Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu.

Već deceniju je predsjednik Upravnog odbora Humanitarnog fonda "Privrednik", koji obezbeđuje stipendije za veliki broj nadarenih, siromašnih učenika i studenata, bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost. Sve to, kako je saopštila SPC čini ga dostojnim poglavarom. To misle i istoričari.

- Siguran sam da će patrijarh Porfirije mudro voditi našu SPC, a s obzirom na njegove godine čeka ga služba na mjestu prvojerarha SPC  - istakao je istoričar Aleksanadar Raković.

 -U pitanju je patrijarh sa mekšim stavovima po pitanju Kosmeta, koji je bio član i predsjednik Radio-difuzne agencije Srbije i bio je prvi vojni episkop - dodao je vjerski analitičar Draško Đenović.

p>Nerijetko je, novoizabrani patrijarh u svojim izjavama govorio da je spreman za dijalog sa svim ljudima i da su upravo dijalog, praštanje i pomirenje načela kojima nastoji da se rukovodi. Govorio je i o tome koliko je jedinstvo srpskog naroda važno i da ga nikada ne mogu podijeliti granice.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, u čestitki novoizabranom patrijarhu naveo je da je težak ali častan zadatak pao na njega - da čuva jedinstvo Srpske pravoslavne crkve i vjeru među svetosavskim narodom. Poručuje da će i Srbija zajedno sa njim djelovati na čast i dobro svih ljudi dobre volje i vjere i svih Srba ma gdje oni živjeli.