latinica  ћирилица
18/02/2021 |  15:59 | Autor: SRNA

Grant EU vrijedan 595.000 evra za bolje vodosnabdijevanje u Zvorniku

Savjet ministara utvrdio je Prijedlog sporazuma o grantu između BiH, odnosno Republike Srpske, grada Zvornika i Evropske investicione banke /EIB/, Zajednički evropski fond za zapadni Balkan, vrijedan 595.000 evra za projekat unapređenja i poboljšanja sistema vodosnabdijevanja i upravljanja otpadnim vodama u Zvorniku.

 Iz Savjeta ministara saopšteno je da će se poboljšanje sistema vodosnabdijevanja i upravljanja otpadnim vodama u Zvorniku ostvariti izgradnjom sistema koji će garantovati snabdijevanje dovoljnih količina higijenski sigurne vode potrošačima i izgradnju lokalnog postrojenja za prečišćavanje za naselje Tabanci.

Ovim grantom je pokrivena polovina ukupno potrebnih sredstava za realizaciju projekta procijenjene vrijednosti 1.190.000 evra, a preostala sredstva su obezbijeđena zajmom EIB-a od 254.800 evra i domaćim doprinosom od 340.200 evra.

Prijedlog sporazuma o grantu sa osnovama za njegovo zaključivanje biće dostavljen Predsjedništvu BiH, a za potpisnika je predložen ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda.

Savjet ministara utvrdio je Prijedlog sporazuma o grantu između BiH, odnosno opštine Јajce u Federaciji BiH i EIB, Zajednički evropski fond za zapadni Balkan, za projekat "Ulaganja u vodosnabdijevanje na desnoj obali rijeke Vrbas i smanjenje gubitaka u opštini Јajce".

Riječ je o grantu EU vrijednom 1,5 milion evra, a korist od projekta imaće 27.258 stanovnika Јajca kojima će se unaprijediti životni uslovi pružanjem adekvatnih sanitarnih usluga i zadovoljavanjem potrebe vodosnabdijevanja i odlaganja otpadnih voda, navodi se u saopštenju.

Projekat podrazumijeva izgradnju i ulaganje u vodosnabdijevanje na desnoj obali rijeke Vrbas, od izvora Resnik i smanjenje gubitaka vode u okviru postojećeg sistema, kao i izgradnju sedam malih postrojenja za prečišćavanje vode na desnoj obali Vrbasa na području Јajca.

Ukupna vrijednost projekta procijenjena je na 9.244.964 evra, od čega je zajam EIB-a 4,09 miliona evra, doprinos opštine Јajce 2,04 miliona evra, grant Investicionog fonda za zapadni Balkan, odnosno doprinos EU u iznosu 1,5 milion evra i ostali izvori u iznosu od 1,61 miliona evra.

Prijedlog sporazuma sa osnovama za njegovo zaključivanje biće dostavljen Predsjedništvu BiH u dalju proceduru, a za potpisnika je predložen ministar Bevanda.