latinica  ћирилица
18/02/2021 |  16:53 ⇒ 17:56 | Autor: SRNA

Dodik čestitao novoizabranom patrijarhu Porfiriju (VIDEO)

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je mitropolitu zagrebačko-ljubljanskom Porfiriju na izboru za patrijarha srpskog, poželjevši mu duhovnu snagu, mudrost i blagost u obavljanju svete dužnosti u ovim bremenitim vremenima prepunim raznih iskušenja.
Dodik - Porfirije - Foto: SRNA
Dodik - PorfirijeFoto: SRNA

- Vaša svetosti, povodom izbora na patrijaraški tron želim da Vam prenesem iskrene čestitke i srpskog naroda iz Republike Srpske i BiH sa željom da nastavite svoj rad za dobrobit Srpske pravoslavne crkve i njenih vjernika - istakao je Dodik.

Dodik je izrazio uvjerenje da su SPC i pravoslavni vjernici dobili dostojnog nasljednika blaženopočivšeg patrijarha Irineja koji će uspješno predvoditi patrijaršijski tron i pravoslavni srpski narod.

- Siguran sam da ćete biti mudar i odgovoran duhovni vođa našeg naroda i da ćete u ovo teško vrijeme širiti duh jedinstva, dobrote i ljubavi. Izražavam najiskrenije želje da dugo godina dostojno upravljate SPC koja je uvijek bila uz svoj narod i njegov duhovni i moralni oslonac - naglasio je Dodik.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH čestitao je i Svetom arhijerejskom Saboru SPC izbor novog poglavara srpske crkve i poželio mnogo uspjeha u daljem radu.

Sveti arhijerejski sabor SPC na današnjem zasjedanju u Spomen-hramu Svotog Save u Beogradu izabrao je Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija za patrijarha srpskog.

Odmah poslije izbora služeno je blagodarenje i proizneseno mnogoljetstvije arhiepiskopu pećkom, mitropolitu beogradsko-karlovačkom i patrijarhu srpskom gospodinu Porfiriju.

Zvona na Hramu Svetog Save na Vračaru oglasila su se nekoliko minuta prije 16.00 časova, označavajući da je izabran 46. patrijarh srpski, saopšteno je iz Informativne službe SPC-a.