latinica  ћирилица
18/02/2021 |  17:01 ⇒ 17:02 | Autor: SRNA

Raković: SPC dobila dostojnog patrijarha

Srpska pravoslavna crkva je u liku mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija dobila dostojnog novog patrijarha srpskog, rekao je Srni istoričar Aleksandar Raković.
Aleksandar Raković (Foto: Medija centar Beograd) -
Aleksandar Raković (Foto: Medija centar Beograd)

 - Ono što mu želimo jeste da održava skladne odnose i da postoji simfonija između Patrijaršije, državnih organa Srbije i državnih organa Republike Srpske. I da se, naravno, poboljša položaj srpskog naroda u Crnoj Gori - rekao je Raković.

Raković je naglasio da je mitropolit Porfirije dostojan da bude na čelu SPC, te dodao da je on uspješno vodio svoju eparhiju, uspješno se nosio sa najtežim problemima koji su bili u toj eparhiji, a posebno kada je riječ o narušenim srpsko-hrvatskim odnosima.

Prema njegovim riječima, mitropolit Porfirije je čovjek koji je vrlo plodonosnog društvenog angažmana, profesor je na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu i pokazao je širok spektar interesovanja za teme koje se tiču srpske crkve i srpske nacije.

- Njegova interesovanja mnogo su šira od toga, u skladu sa njegovim obrazovanjem koje je respektabilno" -dodao je Raković.

On je rekao da je siguran da će patrijarh Porfirije mudro voditi SPC, "a s obzirom na njegove godine /60 godina/ izvjesno je da ga očekuje duga služba na mjestu prvojerarha SPC".

- Tu smo svi da ga u tome podržavamo i da ga čujemo. Želimo mu da koliko mi njega čujemo, da i on čuje nas i da sva najvažnija pitanja riješavamo u saglasju SPC, srpskih država, Srbije i Republike Srpske i srpskog naroda u cjelini - naveo je Raković.

Raković je rekao da je vladika Porfirije apsolutno ličnost koja može da odgovori važnim pitanjima kakvo je jedinstvo SPC.

On je dodao da novog patrijarha čeka i kosovskometohijsko pitanje, koje će sačekati vjerovatno i njegovog nasljednika jednog dana, ali da je vrlo važno da se sada sačuva SPC na Kosovu i Metohiji od napada Albanaca, koji će nastojati da otmu najvažnije srpske svetinje.

Prema njegovim riječima, novog patrijarha SPC čeka makedonsko crkveno pitanje, koje se rješava već više decenija, a ovo je prilika da i novi patrijarh o tome razmisli kako da to u potpunosti upodobi kanonskom poretku Patrijaršije u Beogradu.

- Osim toga, patrijarha Porfirija čeka i sređivanje prilika u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, gdje još nije do kraja sve završeno odbranom srpskih svetinja, iako su se svi nadali, ali pokazuje se da je situacija i dalje nestabilna - naveo je Raković.

On je rekao da mitropolita Porfirija čeka i život SPC u Hrvatskoj, koji će sa svojim nasljednikom na mjestu mitropolita zagrebačko-ljubljanskog i ostalim arhijerejima gledati da bude što bolje afirmisan u mjeri koliko je to moguće, "jer srpski narod tamo polako nestaje, osim onog dela koji je blizu Srbije".

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije izabran je danas za 46. patrijarha SPC na sjednici Svetog arhijerejskog sabora.