latinica  ћирилица
18/02/2021 |  17:04 | Autor: SRNA

Princ Aleksandar uputio čestitke novom patrijarhu srpskom Porfiriju

Princ Aleksandar Karađorđević uputio je najiskrenije čestitke novoizabranom patrijarhu srpskom Porfiriju, poželjevši da najodgovorniju službu obavlja u dobrom zdravlju i na mnoga i blaga ljeta.
Aleksandar Karađorđević (Foto: nspm.rs) -
Aleksandar Karađorđević (Foto: nspm.rs)

On je istakao da su sveta Srpska pravoslavna crkva i Kruna najstarije institucije srpskog naroda koje su ga oblikovale, čuvale i vodile kroz vijekove.

- U vašim svetim prethodnicima imali smo duhovnu utehu i podršku u zajedničkim poduhvatima za dobrobit našeg naroda. Želja nam je da ovu viševjekovnu tradiciju rada na opštoj koristi nastavimo i s vama, kao duhovnim ocem i arhipastirom svih nas, vjernih čeda naše Svete crkve - naveo je princ Aleksandar.

On je izrazio uvjerenje da će u tom uzvišenom cilju imati patrijaraški blagoslov i saradnju.

- Osim toga, poznata nam je ljubav i privrženost koju vaša svetost oseća prema srpskoj kraljevskoj porodici, stoga smo uvereni da ćete nastaviti da nam pružate očinsku brigu i podršku, na isti onaj način kako su to radili vaši prethodnici najsvetijih i blaženih uspomena usnuvši patrijarsi Pavle i Irinej - naveo je princ Aleksandar.

Sveti arhijerejski sabor SPC na današnjem zasjedanju u Spomen-hramu Svotog Save u Beogradu izabrao je Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija za patrijarha srpskog.