latinica  ћирилица
18/02/2021 |  18:04 ⇒ 18:05 | Autor: SRNA

Vučić: Težak zadatak za patrijarha Porfirija - čuvati jedinstvo SPC

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Porfiriju izbor na ovu svetu dužnost, ističući da je težak ali častan zadatak pao na njega - da čuva jedinstvo Srpske pravoslavne crkve i vjeru među svetosavskim narodom.
Aleksandar Vučić (@sns_srbija) - Foto: Twitter
Aleksandar Vučić (@sns_srbija)Foto: Twitter

Vučić je naveo da je sa radošću primio vijest o izboru mitropolita Porfirija za nasljednika Svetog trona pećkog - trona oca Svetog Save Srpskog.

- U ime Srbije, kao i svih naših građana pravoslavne vjeroispovijesti, želim Vam da dugo i plodno delate na njivi Gospodnjoj u ime Hristovo, a u čast roda srpskog i sveg roda pravoslavnog - navodi se u čestitki.

Vučić napominje da su se na tom putu prije Porfirija nalazili i srpski narod vodili veliki i znameniti srpski arhiepiskopi i patrijarsi koji su znali da u teškim vremenima sačuvaju vjeru, čast i obraz srpskog naroda i odgovore iskušenjima koja su se pred njim nalazila.

Predsjednik Srbije poručio je patrijarhu da će i Srbija zajedno sa njim djelovati na čast i dobro svih ljudi dobre volje i vjere i svih Srba ma gdje oni živjeli, trudeći se da opstane i ostane na putu svetosavlja i prethodnih arhiepiskopa i patrijarha.

Sveti arhijerejski sabor SPC na današnjem zasjedanju u Spomen-hramu Svotog Save u Beogradu izabrao je Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija za patrijarha srpskog.

Odluku o sazivanju izbornog Sabora donio je krajem decembra 2020. Godine Sveti arhijerejski sinod, nakon što se 20. novembra upokojio Njegova svetost patrijarh Irinej poslije zdravstvenih komplikacija izazvanih virusom korona.