latinica  ћирилица
18/02/2021 |  18:46 ⇒ 18:47 | Autor: SRNA

Tegeltija: Patrijarh Porfirije vodiće srpski narod u svim savremenim izazovima

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija čestitao je Njegovom preosveštenstvu mitropolitu zagrebačko-ljubljanskom Porfiriju izbor za patrijarha srpskog i izrazio uvjerenje da će nastaviti da vodi pravoslavni srpski narod, njegujući toleranciju i snagu zajedništva, u svim izazovima vremena u kome živimo.
Zoran Tegeltija - Foto: SRNA
Zoran TegeltijaFoto: SRNA

- Vaša svetosti, upućujem Vam najiskrenije čestitke na izboru za novog patrijarha SPC. Sa željom da dugo budete na tronu Svetog Save, izražavam svoje duboko uvjerenje da ćete svojom mudrošću i blagošću, kao duhovni otac, nastaviti voditi pravoslavni srpski narod, njegujući toleranciju i snagu zajedništva u svim izazovima vremena u kome živimo - navodi se u Tegeltijinoj čestitki novoizabranom patrijarhu i Svetom arhijerejskom saboru SPC.

On je novom patrijarhu SPC zaželio dobro zdravlje, te fizičku i duhovnu snagu u obavljanju svete i odgovorne misije, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Sveti arhijerejski sabor SPC na današnjem zasjedanju u Spomen-hramu Svotog Save u Beogradu izabrao je Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija za patrijarha srpskog.

Odluku o sazivanju izbornog Sabora donio je krajem decembra 2020. godine Sveti arhijerejski sinod, nakon što se 20. novembra upokojio Njegova svetost patrijarh Irinej poslije zdravstvenih komplikacija izazvanih virusom korona.