latinica  ћирилица
18/02/2021 |  19:03 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Evidentan problem traženja nestalih srpskih žrtava (VIDEO)

Formiranjem Instituta za nestala lica BiH, 1. januara 2008. godine, prekinut je proces traženja srpskih žrtava, zaključak je okrulog stola o problemima traženja nestalih lica u proteklom ratu.
Traženje nestalih - Foto: RTRS
Traženje nestalihFoto: RTRS

Da problem postoji priznao je i predstavnik Instituta na skupu.

Kolikog je obima možda najbolje govori činjenica da se brojevi predstavnika srpskih institucija i udruženja i predstavnika Instituta potpuno razlikuju.

Marko Grabovac pronašao je brata ubijenog u Domu zdravlja u Derventi, ali do danas nije pronašao majku. Pored svih problema, kaže, alarmantni su loši uslovi u kojima se čuvaju pronađeni zemni ostaci u Federaciji.

- Nijedan član Savjetodavnog odbora, ne gledajući od strane nacionalnosti, nije zadovoljan smatrajući da ne mogu posmrtni ostaci da budu po podu, u neuslovnim prostorijama, gdje mogu da ulaze i životinje - ističe Grabovac, koji je i član Savjetodavnog odbora Instituta za nestala lica BiH.

Da problem postoji jasno govore brojevi. Јoš više nesklad brojeva koje daju predstavnici Republičke organizacije i bh. Instituta u kojem tvrde - prošle godine ekshumirano je 27 lica za koje se pretpostavlja da su srpske nacionalnosti, istovremeno šestoro je identifikovano.

- 7.400 je na nivou BiH, od toga prema našim podacima iz centralne evidencije nestalih lica se traži oko 1.300 lica srpske nacionalnosti, to su preostali najteži slučajevi - pojašnjava Nikola Perišić, član Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH.

- Prema našoj evidenciji, mi još tražimo 1.652 tijela srpske nacionalnosti. U posljednje dvije godine mi imamo informaciju da su svega dva tijela pronađena srpske nacionalnosti i kažemo da treba 1. 652 godine da bi se to realizovalo - navodi Veljko Lazić, predsjednik Republičke organizacije poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske.

Proces bi mogla ubrzati primjena Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina, kada bi počela da se primjenjuje.

Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, bošnjačku stranu optužuje za opstrukciju implementacije strategije, čemu, po njegovim riječima, služi i saopštenje Udruženja majki enklave Srebrenica i Žepa, koje se protive njegovom imenovanju za člana Nadzornog tijela za praćenje provedbe Revidirane strategije i to zbog negiranja genocida i navodne nekompetentnosti.

- Јa sam predstavnik institucije koja se bavi tim problemom, a očigledno da su, što se tiče njih, stručni ljudi oni koji žele da prihvate određene projektovane istine - dodaje Kojić.

- Za nas je neprihvatljivo da bilo ko drugi određuje predstavnike institucija Republike Srpske izuzev institucija koje su zadužene za nadzor nad provođenjem Strategije - zaključuje Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

Inače, Revidirana strategija za rad na predmetima ratnih zločina obavezuje tužioce ili istražioce da se u toku istrage zločina, prilikom saslušavanja osumnjičenih i svjedoka, bave i pitanjem pronalaska grobnica.