latinica  ћирилица
18/02/2021 |  19:05 ⇒ 19:57 | Autor: RTRS

Savjet ministara utvrdio Nacrt budžeta institucija BiH (VIDEO)

Bez podrške ministara iz reda srpskog naroda, Savjet ministara utvrdio je Nacrt budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2021. godinu.
Savjet ministara - Foto: RTRS
Savjet ministaraFoto: RTRS

Nacrt je planiran u iznosu od milijardu 870 miliona maraka, što je povećanje za oko 4% u odnosu na prethodnu godinu.

Biće dostavljen Predsjedništvu BiH, nadležnom za njegovo predlaganje.

Srpski ministri nisu podržali ovakvo rješenje, prvenstveno zbog toga što budžetom nisu planirana sredstva za saniranje posljedica pandemije virusa korona.

Budžet institucija BiH za tekuću godinu predložen je u iznosu od milijardu 27 miliona maraka, dok je za servisiranje spoljnog duga potrebno gotovo 844 miliona. Iako je, u odnosu na prošlu godinu, planirana potrošnja uvećana za 3%, niti jedna marka nije namijenjena za saniranje ekonomskih posljedica uzrokovanih pandemijom virusa korona.

I to je bio osnovni razlog što srpski ministri nisu prihvatili predloženo rješenje.

- Upozorili smo i rekli da smo prošle godine planirali više od 40 miliona sredstava za tu namjenu i da je neprihvatljivo za nas iz Republike Srpske da se to ne planira i u 2021. godini. Bili smo spremni razgovarati i o manjem iznosu ali nismo mogli prihvatiti da nije planirana nijedna marka - istakao je predsjedavajući Savjeta ministara Toran Tegeltija.

Planirano uvećanje budžeta dijelom se odnosi na vraćanje osnovice za obračun plata zaposlenima u institucijama BiH, koja trenutno iznosi 475 maraka, na vrijednost prije dvostrukog umanjenja s početka prošle dekade.

Za tu namjenu u Ministarstvu finansija su izračunali, potrebna su 22 miliona. Preostalih sedam miliona, diktiraju, u međuvremenu, izmijenjeni zakoni i podzakonski akti, i iz njih proistekle potrebe institucija BiH.

- U prijedlogu ovog Nacrta zakona koji je prošao na Vijeću ministara, uključeno je vraćanje osnovice na nivo 2012. u iznosu od 498 KM. Predsjedništvo će dati konačnu riječ o tome - kaže Vjekoslav Bevanda, ministar financija u SM.

A do tada će Odluka o povećanju osnovice za obračun plata, na čekanje.

Danas je skinuta sa dnevnog reda na sjednici Kolegijuma Savjeta. Nisu ministri formirali ni Nadzorno tijelo za praćenje provođenja revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina, na koje se već mjesecima čeka.

Tako su odlučili bošnjački ministri po diktatu udruženja proisteklih iz rata. Bošnjačkim udruženjima ovaj put "smeta" prijedlog iz Srpske – direktor centra za istraživanje rata i ratnih zločina Milorad Kojić.

- I kada se napokon to riješilo, danas je došao stav da oni ne mogu da podrže gospodina Milorada Kojića iz Republike Srpske. Za nas je neprihvatljivo da bilo ko drugi određuje predstavnike iz Republike Srpske izuzev institucija koje su zadužene za nadzor nad provođenjem Strategije - kategoričan je Tegeltija.

Prethodno, istim udruženjima "smetao" je i prenos manje složenih predmeta ratnih zločina na entitetske, okružne ili kantonalni nivo, kako bi se bh. pravosuđe rasteretilo, a procesuiranje ubrzalo.

A to je, ispostavilo se, osnov strateškog dokumenta.

Najnovije "želje" iz Sarajeva Tegeltija ocjenjuje zloupotrebom nevladinih organizacija i pojedinaca s ciljem blokade i Strategije, ali i kažnjavanja ratnih zločina.