latinica  ћирилица
18/02/2021 |  19:21 ⇒ 22:15 | Autor: SRNA

Brnabić: Crkvu i srpski narod voditi putem mira i zajedništva

Premijer Srbije Ana Brnabić uputila je čestitku novoizabranom patrijarhu srpskom Porfiriju, izrazivši uvjerenje da će voditi Crkvu i srpski narod putem mira, poštovanja i zajedništva.
Ana Brnabić (foto:atvbl.com) -
Ana Brnabić (foto:atvbl.com)

- Sa iskrenim zadovoljstvom primila sam vijest o Vašem izboru za patrijarha Srpske pravoslavne crkve - navela je Brnabićeva u čestitki.

Ona je istakla da je sigurna da su Srpska pravoslavna crkva  i svi pravoslavni vjernici izborom mitropolita Porfirija dobili patrijarha koji će svojom mudrošću i čestitošću, kao i otvorenim pristupom, učiniti sve za dobrobit Crkve i naroda.

Čestitku patrijarhu Porfiriju uputio je i direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, koji je naveo da je u njemu srpski narod dobio istinskog duhovnog oca, koji će ga voditi putem mira i ljubavi, međusobnog uvažavanja i poštovanja, u službi sveopšteg dobra i blagostanja.

- U ovim izazovnim vremenima za sve nas, posebno za Srbe na Kosovu i Metohiji, značajno je da je vaš dosadašnji put bio put istine, na kome ste neprestano isticali potrebu za praštanjem, jedinstvom i slogom, iskazujući naglašenu brigu za naš narod u južnoj pokrajini - istakao je Petković.

To će, dodao je on, zajedno sa mudrošću patrijarha Porfirija i osjećajem za pravdu, Srbima na Kosovu i Metohiji biti nada i podstrek da, oslanjajući se na hrišćanske i svetosavske vrijednosti koje kao narod baštini, ostanu i opstanu na stradalnom Kosovu i Metohiji.

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije izabran je danas u Beogradu na Svetom arhijerejskom saboru za 46. patrijarha srpskog.