latinica  ћирилица
18/02/2021 |  20:14 ⇒ 20:14 | Autor: SRNA

Mitropolit Ilarion: Ojačati veze Srpske i Ruske crkve

Predsjednik Odjeljenja za spoljne crkvene odnose Moskovske patrijaršije mitropolit volokolomski Ilarion čestitao je Njegovom visokopreosveštenstvu mitropolitu zagrebačko-ljubljanskom Porfiriju na izboru za patrijarha Srpske pravoslavne crkve, izrazivši nadu da će u predstojećim godinama veze između Srpske i Ruske crkve još više ojačati.
Mitropolit Ilarion Volokolomski (foto: Sputnik / Aleksandar Milačić) -
Mitropolit Ilarion Volokolomski (foto: Sputnik / Aleksandar Milačić)

- Ruska crkva se raduje danas sa svojom svetom sestrom, Srpskom crkvom, koja je u vašoj ličnosti dobila novog patrijarha - napisao je vladika u čestitki.

On je podsjetio da nasljednicima Svetog Save nikad nije bilo lako, da je uvijek bila potrebna hrabrost, čvrstina u očinskoj vjeri i uzvišeni moralni kvaliteti, prenosi "Sputnjik".

- Neka se umnoži i duhovno uzvisi vaša pastva, neka svemogući Bog sačuva našu voljenu braću koja služe Bogu na svetoj zemlji Kosovu i Metohiji, da se sačuvaju svetinje SPC u toj mnogostradalnoj zemlji - naveo je Ilarion.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije izabran je danas u Beogradu na Svetom arhijerejskom saboru za 46. patrijarha srpskog.