latinica  ћирилица
18/02/2021 |  20:36 ⇒ 20:37 | Autor: SRNA

"Teheran ne smije razviti atomsko oružje"

Ministri spoljnih poslova Velike Britanije, Francuske, Njemačke i SAD saopštili su danas da su odlučni u tome da Iran ne smije da dođe u posjed nuklearnog oružja i izrazili su zabrinutost zbog nedavnih poteza Teherana.
Radioaktivni otpad - Foto: TANЈUG
Radioaktivni otpadFoto: TANЈUG

- Što se tiče Irana, evropska trojka i SAD izražavaju svoj bezbjednosni interes u pridržavanju režima neširenja nuklearnog oružja i osiguranja da Teheran nikad ne razvije atomsko oružje - navodi se u zajedničkom saopštenju šefova diplomatija nakon virtuelnog sastanka.

Ovo je drugi put da je američki državni sekretar Entoni Blinken održao diskusije sa svojim evropskim kolegama od kako je predsjednik SAD DŽozef Bajden preuzeo dužnost.

U saopštenju se ističe da su ministri izrazili zabrinutost zbog nedavnih postupaka Irana da proizvodi uranijum obogaćen do 20 odsto i uranijumski metal.

Iran je američkom predsjedniku DŽozefu Bajdenu odredio vremenski rok do naredne sedmice da krene sa ublažavanjem sankcija koje je uveo njegov prethodnik na toj funkciji Donald Tramp ili će pokrenuti najveći korak ka kršenju dogovora i zabraniće iznenadne inspekcije inspektorima Međunarodne agencije za atomsku energiju /IAEA/.

Evropska trojka i SAD u svom saopštenju napominju da su "jedinstveni u naglašavanju opasne prirode da se ograniči pristup IAEA i od Teherana je zatraženo da razmotri posljedice tako ozbiljnog postupka, posebno u vrijeme onovljene diplomatske šanse".