latinica  ћирилица
19/02/2021 |  08:45 | Autor: SRNA

Mehmedagić bez dozvole za pristup tajnim podacima

Direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije /OBA/ BiH Osman Mehmedagić, kojem je juče istekla dozvola za pristup tajnim podacima stepena "vrlo tajno", nije tražio da mu bude izdata nova, potvrđeno je "Nezavisnim novinama" u Ministarstvu bezbjednosti u Savjetu ministara.
Osman Mehmedagić - Foto: RTRS
Osman MehmedagićFoto: RTRS

To u praksi znači da prvi čovjek OBA u ovim trenucima nema pristup takvim podacima, što je svojevrstan paradoks.

U tekstu se navodi da je, s obzirom na sudski proces u Sudu BiH, gdje se direktoru OBA sudi za zloupotrebu službenog položaja, upitno da li bi Mehmedagić uopšte dobio ovu dozvolu, sve i da je poslao zahtjev Ministarstvu bezbjednosti u Savjetu ministara.

Prema Zakonu o zaštiti tajnih podataka BiH, u kojem se govori o bezbjednosnim smetnjama zbog kojih se odbija izdavanje dozvole za pristup tajnim podacima, jedna od smetnji je vođenje postupka zbog krivičnog djela za koje se mogu izreći zatvorske kazne u trajanju od najmanje tri mjeseca.

Član Zajedničke komisije za nadzor nad radom OBA Nenad Stevandić tvrdi da je na potezu Obavještajni komitet, koji čine predsjedavajući Savjeta ministara i dva zamjenika.

- Oni su zaduženi i za imenovanje i za razrješenje. Prema tome, sada je na njima velika odgovornost - ukoliko nešto nije po zakonu, oni moraju da postupaju. A nemoguće je biti šef OBA bez pristupa tajnim podacima - istakao je Stevandić.