latinica  ћирилица
19/02/2021 |  09:44 ⇒ 12:02 | Autor: RTRS

Milošević: "Dara iz Јasenovca" približiće svijetu istinu o Јasenovcu (VIDEO)

Istoričar Borivoje Milošević rekao je za RTRS da će film "Dara iz Јasenovca" svijetu, a pogotovo mlađim generacijama, približiti istinu o Јasenovcu.
Borivoje Milošević - Foto: RTRS
Borivoje MiloševićFoto: RTRS

Milošević je rekao da su Srbi potcijenili značaj i ulogu filmske industrije i potrebu da se određeni događaji, fenomeni ili ličnosti iz prošlosti prenesu na filmsko platno jer je film medij koji za najkraće vrijeme može da dođe do najvećeg broja ljudi u najudaljenijim dijelovima svijeta.

U tom smislu, kako je rekao, film "Dara iz Јasenovca", predstavlja neku vrstu prekretnice u srpskoj kinematografiji.

Milošević je istakao da je Јasenovac danas, za srpski nacionaln koripus, posebno za Srbe koji su imali tu nesreću da žive na prostoru NDH u vrijeme Drugog svjetskog rata, jedan od temelja modernog nacionalnog identiteta, kao što je to Јevrejima Aušvic ili neki drugi koncentracionli logor ili logori smrti iz tog perioda.

- Јasenovac je jedna od najbolnijih stranica naše istorije, jedna od, u nekim ranijim periodima, potiskivanih i zaboravljenih važnih istorijskih tema - jasan je Milošević.

On je poručio da ne postoje dvije, tri ili pet istina o Јasenovcu.

- Istina o Јasenovcu je samo jedna, koliko god se to nekome ne dopadalo. Јasenovac je bio logor smrti, istrebljenja, logor u kojem je počinjen genocid nad Srbima i logor u kojem su, uz Srbe, stradali i Јevreji i Romi - rekao je Milošević.

Milošević smatra da hajka protiv ovog filma nije neočekivana, te da ekipa filma vjerovatno nije iznenađena kritikama koje se kreću od političkih pamfleta do vrlo opasnih kritika, poput one u Los Anđeles tajmsu kojom se negira genocid nad Srbima. Dodao je da ekipa filma ima elemente za tužbu protiv ovog lista.

Podsjećamo, film "Dara iz Јasenovca" reditelja Predraga Antonijevića, snimljen uz podršku Filmskog centra Srbije, imaće ekskluzivnu televizijsku premijeru na Radio-televiziji Republike Srpske sutra u 20.05 časova, bez mogućnosti odloženog naknadnog gledanja na kablovskim operaterima, koji inače nude ovu mogućnost svojim korisnicima.