latinica  ћирилица
19/02/2021 |  09:57 ⇒ 09:57 | Autor: SRNA

Sve više porodilja prima materinski dodatak

Pronatalitetne mjere u Republici Srpskoj znatno su uticale na rast broja porodilja koje primaju materinski dodatak na 5.500 lani u odnosu na 2.188 prije početka njihove primjene 2018. godine, rekao je Srni direktor Јavnog fonda za dječiju zaštitu Nedeljko Јović.
Јavni fond za dječiju zaštitu Republike Srpske - Foto: Screenshot
Јavni fond za dječiju zaštitu Republike SrpskeFoto: Screenshot

Јović je naveo da je intencija zakonodavca evidentno bila da se uslovi za ostvarivanje materinskog dodatka propišu što fleksibilnije i da što veći broj nezaposlenih majki može ostvariti ovo pravo, te dodao da je došlo i do povećanja iznosa koji se ostvaruje na ime ovog prava sa ranijih 70 KM na 405 KM, bez ograničenja za ostvarivanje prava.

- Očekivani rezultati su tako postignuti, te i nezaposlene majke svaki mjesec imaju zagarantovano novčano primanje koje u velikoj mjeri znači sigurnost obezbjeđivanja osnovnih potreba za novorođenče - istakao je direktor Fonda.

Prema podacima Fonda, za isplatu materinskog dodatka je u Republici Srpskoj 2017. godine izdvojeno 1,8 miliona KM, a nakon izmjena zakona u ovoj oblasti s ciljem snažnije podrške porodiljama u 2020. godini je za isplatu materinskog dodatka izdvojeno 26,7 miliona KM.

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o dječjoj zaštiti pravo na materinski dodatak ostvaruje nezaposlena majka u trajanju od 12 mjeseci, a za blizance i svako treće i naredno dijete u trajanju od 18 mjeseci.