latinica  ћирилица
19/02/2021 |  10:06 ⇒ 10:06 | Autor: SRNA

"Kojić se bori za istinu, koja smeta Bošnjacima"

Bošnjcima smeta istina o proteklom ratu zato što i dalje žele da se prikazuju kao jedine žrtve, zbog čega im smetaju i oni koji se bore da istina i pravi podaci o stradanju na ovim prostorima izađu na površinu, smatraju predstavnici udruženja iz Republike Srpske proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.
Milorad Kojić - Foto: SRNA
Milorad KojićFoto: SRNA

Ovakva reakcija predstavnika udruženja iz Republike Srpske uslijedila je na saopštenje bošnjačkih udruženja iz Federacije BiH koja su se usprotivila imenovanju direktora Republičkog centra za istraživanje ratnih zličina i traženja nestalih Milorada Kojića za člana Nadzornog tijela za praćenje sprovođenja Revidirane strategije procesuriranja ratnih zločina.

Ova udruženja, među kojima su i "Majke enklava Srebrenice i Žepe", navela su da Kojić ne može biti član Nadzornog odbora jer negira genocid u Srebrenici i javno podriva presude suda u Hagu, te su od Savjeta ministara zatražili da ga ne imenuje na tu poziciju.

Predsjedik Boračke organizacije Republike Srpske general Milomir Savčić rekao je da se Kojić bori za dokazivanje istine i da u tome ima punu podršku BORS-a, piše Glas Srpske.

- U toj borbi ćemo mi iz Republike Srpske određivati svoje predstavnike u Nadzornom tijelu za sprovođenje Revidirane strategije za procesuiranje ratnih zločina, a ne neko drugi, pogotovo ne iz FBiH - poručio je Savčić.

Predsjednik Predsjedništva Saveza ratnih vojnih invalida Republike Srpske Dragan Vrhovac rekao je da bošnjačka udruženja nikada neće uslovljavati i ucjenjivati ko će iz Republike Srpske i na koja mjesta biti imenovan.

Predsjednica Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Rajilić istakla je da se udruženja iz Federacije BiH godinama služe lažima, lažnim podacima, rade po nalogu političara i izvrću teze s ciljem i namjerom da samo oni budu prikazani kao žrtve, da niko drugi nije stradao.

Prema njenim riječima, gotovo ništa što govore bošnjačka udruženja žrtava nije tačno, pogotovo brojke koje iznose.

- Nije bio genocid u Srebrenici. U Srebrenici se desio zločin kao što se desio i u Vozući, Bradini, Kazanima i brojnim drugim mjestima na kojima su Srbi bili žrtve. Bošnjaci prave mit od Srebrenice iz sasvim drugih razloga iz želje da srpski narod, koji je stradao od ustaškog i fašistučkog terora i preživio genocid, prikažu kao genocidan. To je najbrutalnija laž i protiv tih laži se bori Kojić i ima našu punu podršku - rekla je Rajilićeva.

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Anđelko Nosović rekao je da predstavnici brojnih bošnjačkih udruženja ne predstavljaju žrtve, već zločince.