latinica  ћирилица
19/02/2021 |  10:15 ⇒ 12:33 | Autor: SRNA

Tegeltija: BiH može biti partner, ali ne i talac migrantske krize (FOTO/VIDEO)

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je da je BiH spremna da bude partner u upravljanju migrantskom krizom, ali da ne želi i ne može da bude njen talac, niti da prihvati situaciju tzv. spavača u redovima migranata.
Zoran Tegeltija - Foto: RTRS
Zoran TegeltijaFoto: RTRS

- Ključna stvar za rješavanje migracija su granična kontrola i readmisija migranata i time treba upravljati, u saradnji sa drugim zemljama koji se suočavaju sa migrantskim talasom - rekao je Tegeltija u Sarajevu nakon sastanka sa komesarkom EU za unutrašnju politiku Ilvom Јohanson.

Prema njegovim riječima, tokom sastanka kome su prisustvovali i zamjenici predsjedavajućeg Savjeta ministara Vjekoslav Bevanda i Bisera Turković, postignut je visok stepen saglasnosti u vezi sa migrantskom krizom u BiH.

Tegeltija je rekao da je novi plan upravljanja migracijama trenutno na usaglašavanju u EU. - Migracijama treba da upravljaju države, a ne oni koji zloupotrebljavaju položaj lica u pokretu - smatra Tegeltija.

On je naveo da je sa Јonansonovom razgovarano o svim pitanjima odnosa BiH i EU, procesu pridruživanja BiH ka EU, kao najvažnijem pitanju, te pandemiji virusa korona, a poseban akcenat stavljen je na situaciju u vezi sa migracijama.