latinica  ћирилица
19/02/2021 |  10:59 ⇒ 10:59 | Autor: TANЈUG

Hrvatskoj prijeti nova nestašica

Nakon nestašica vakcina Hrvatskoj prijeti nestašica špriceva i igala, što bi ponovo moglo da zaustavi ili da uspori imunazaciju građana protiv virusa korona.

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravlje (HZЈZ) Krunoslav Capak kaže da je zbog toga raspisan tender za nabavku, ali nije potpisan, jer jedina firma koja se javila, a koja je u suvlasništvu Andrije Hebranga, Kormedix d.o.o, nije mogla da ispoštuje rokove isporuke.

Ako do 15. marta ne bude nabavljeno nešto više od 4,4 miliona igala i oko 4,8 miliona špriceva, uprkos pristiglim dozama vakcina, imunizacija neće biti moguća.

HZЈZ unaprijed je nabavio precizne igle i špriceve kojima je omogućio da se, na primjer, iz Fajzerove bočice izvlači šest ili sedam doza vakcina, a mnoge druge zemlje nisu u tome uspjele i izvlače maksimalno pet doza. Takvih špriceva, kako je rečeno, imaju samo do sredine marta.

Ipak, Capak za zagrebački Јutarnji list tvrdi da zastoja u imunizaciji neće biti.

- Rješenje u rukavu, srećom imamo, jer imamo okvirne sporazume sa firmama koje su nam već isporučivale. Јedino što se neće moći nabaviti sve odjednom - kaže Capak.