latinica  ћирилица
19/02/2021 |  11:55 ⇒ 11:56 | Autor: SRNA

Srpska crkva da živi punim plućima, a svi pravoslavni slobodu u Hristu

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije istakao je danas da želi Sveta Srpska pravoslavna crkva svugdje živi punim plućama i da svaki pravoslavni hrišćanin živi istinsku slobodu u Gospodu Hristu, te da jevanđeljske vrijednosti budu svakodnevnica svih pravoslavnih.
Njegova svetost Porfirije - Foto: SRNA
Njegova svetost PorfirijeFoto: SRNA

Patrijarh Porfirije je naglasio da je to jedini mogući način sjedočenja istine, koja treba da bude most prema svima onima koji čežljivo, bilo da su toga svjesni ili ne, tragaju za njom.

Patrijarh srpski naveo je da je danas sa dubokim smirenjem i osjećanjem strahopoštovanja prihvatio činjenicu da je blagodatnim saglasjem svoje braće u Hristu uzveden u Sveti i božanstveni bogompodignuti presto Svetoga Save.

- Molim se Bogu i molim sve vas da me molitveno i djelatno podržite da veliki i odgovorni zadatak koji je ovim sveštenim činom stavljen pred mene i položen na moja nejaka pleća iznesem radosno, u poslušanju Svetom arhijerejskom saboru kao 46. po redu patrijarh, a 57. poglavar naše svete crkve budem makar u najmanjoj mjeri skromni nasljednik mojih velikih i svetih prethodnika - rekao je patrijarh srpski.

U besjedi nakon ustoličenja u Sabornom hramu u Beogradu, patrijarh Porfirije je naveo da su to na prvom mjestu dvanaestorica arhiepiskopa koji su na čelu sa Svetim Savom predstojali našoj svetoj crkvi od 1219. godine do 1346. godine.

- Nasljednik sam i velikih obnovitelja Srpske patrijaršije, Makarija Sokolovića i Dimitrija Pavlovića. Postavljen sam da čuvam i obnavljam spomen na trud, žrtvu i mnogo puta mučeničko stradanje za Crkvu Božiju koje su podnijeli moji sveti prethodnici od Gavrila Rajića, preko Lukijana Bogdanovića, Varnave Rosića i Gavrila Dožića do Vikentija Prodanova - poručio je patrijarh Porfirije.

Prema njegovim riječima, u duhovno nasljeđe svih nas ostavljen je uzvišeni životni cilj da hodimo stopama mudrosti patrijarha Germana, da idemo stazama svetosti patrijarha Pavla i da budemo čeda patrijarha Irineja u velikom podvigu mirotvorstva.