latinica  ћирилица
19/02/2021 |  12:15 ⇒ 12:16 | Autor: SRNA

Јohanson: Migrantima bez prava na azil omogućiti povratak u zemlje porijekla

Komesarka EU za unutrašnje poslove Ilva Јohanson izjavila je da migrantima koji nemaju pravo na azil treba omogućiti povratak u zemlje porijekla, što je i sastavno dio paketa o migracija i azilu, a elementi iz njega su primjenjivi i na BiH.
Ilva Јohanson - Foto: SRNA
Ilva ЈohansonFoto: SRNA

Јohanosonova je naglasila da EU ostaje blizak partner BiH na evropskom putu pridruživanja i snažna podrška u jačanju kapaciteta za upravljanje migracijama.

Ona je dodala da je evidentan značajan napredak, te pozdravila korake usvajanja legislative koja se tiče javnih nabavki.

Ona je, nakon sastanka sa predsjedavajućim Savjeta ministara Zoranom Tegeltijom i ministrima finansija Vjekoslavom Bevandom i inostranih poslova Biserom Turković, rekla da je najviše riječi bilo o migracijama i bezbjednosti.

- U tom kontekstu sam nedavno predstavila pakt o migracijama i azilu na nivou EU, koji bi trebalo da označi novi početak u ovoj oblasti - rekla je Јohansonova.

Ona je dodala je potrebno obezbijediti saglasnost svih zemalja članica, te da pakt ima nekoliko elemenata.

- Јedan od elemenata je da su migracije oduvijek bile i biće prisutne i potrebno je adekvatno upravljati. Druga stvar je da su se migracijski tokovi promijenili. 2015. godine na područje EU je pristiglo više od dva miliona izbjeglica iz Sirije. Sada imamo mnogo manji broj regularnih dolazaka i to su migranti uglavnom iz drugih zemalja - rekla je Јohansonova.

Ona je navela da pakt o migracijama i azilu podrazumijeva i jasnu distinkciju između migranata koji ispunjavaju uslove za ostanak i onih koji ih ne ispunjavaju.

- Takvim ljudima je potrebno omogućiti što brži povratak u zemlje porijekla, što neminovno dovodi do pitanja readmisije - istakla je ona i dodala da su navedeni elementi primjenjivi i na BiH.

Јohansonova je ponovila da EU ostaje snažna podrška BiH u jačanju kapaciteta za upravljanje migracijama.

- Kao što je rekao i predsjedavajući Zoran Tegeltija, BiH ima dužnost da odgovori na zahtjeve migracija i otud potreba za jačanjem kapaciteta institucija na nivou BiH. Bitno je i da svi jednako ponesu svoj dio tereta - rekla je Јohansonova.

Ona je podsjetila da je juče posjetila Bihać gdje je obišla migrantski kamp na lokalitetu Lipa, te da je poboljšanje evidentno, što je nazvala ohrabrujućim.

- Krizna situacija, s kraja prošle godine mogla se izbjeći da su postojali bolji kapaciteti i bolje upravljanje migracijama - poručila je Јohansonova.

Јohansonova je rekla da su migracije prekogranično pitanje, te da iz tog razloga postoji i potreba saradnje preko granica.

- Tu je i bezbjednosni aspekt. Vidimo kriminalne grupe koje djeluju preko granica i otud i potreba za unapređenjem saradnje koju imamo u oblasti bezbjednosti. U svjetlu toga pozdravljam nedavno postignuti sporazum sa Evropolom, koji će omogućiti unapređenje naše međusobne policijske saradnje i nadam se da ćemo u narednom periodu imati aktivaciju zajedničkih operacija putem Fronteksa - rekla je Јohansonova.

Odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi sa nedavnim incidentom koji se dogodio četvorici evroparlamentaraca na granici sa Hrvatskom, ona je rekla da je zabrinuta zbog te situacije, te da je u paktu predviđeno uvođenje nezavisnog monitoring mehanizma za takve slučajeve.

- Monitoring će obezbijediti poštivanje osnovnih ljudskih prava i pravne tekovine - poručila je Јohansonova.

Ona je rekla da je za EU ključno da očuva pravo svih na azil svim licima koji ispunjavaju uslove da im bude dodijeljena međunarodna zaštita.