latinica  ћирилица
19/02/2021 |  12:40 ⇒ 13:23 | Autor: SRNA

Pupovac: Patrijarh Porfirije osnažiće SPC svugdje i svagda

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća /SNV/ u Hrvatskoj Milorad Pupovac uputio je čestitku Njegovoj svetosti srpskom patrijarhu Porfiriju povodom ustoličenja u tron Svetoga Save i poručio da vjeruje da će njim na čelu Srpska pravoslavna crkva svugdje i svagda duhovno snažiti, društveno se afirmisati i javno se uzdizati.
Milorad Pupovac - Foto: Screenshot/YouTube
Milorad PupovacFoto: Screenshot/YouTube

Pupovac je istakao da je s radošću primio vijest o izboru 46. patrijarha Srpske pravoslavne crkve zbog toga što će novi patrijarh srpski, ono što je kao mitropolit zagrebačko-ljubljanski godinama dijelili sa Srbima u Hrvatskoj, dijeliti sa cjelokupnim srpskim narodom, saopšteno je iz SNV-a.

- A, dijelili ste vedrinu vašeg duha, snagu vaše riječi i mudrost Božje ljubavi. Dijelili ste od sebe, a da niste dijelili ni nas Srbe, da ste smanjivali podjele između pravoslavnih i katolika i da ste sabirali oko sebe sve one koji su u dijalogu bili spremni dijeliti duhovnu radost ljudske uzajamnosti - istakao je Pupovac.

On je naveo da je sa mitropolitom Porfirijem Srpska pravoslavna crkva u Hrvatskoj duhovno osnažena, društveno afirmisana i javno uzdignuta.

- Čvrsta je naša vjera da će s vama na čelu Crkva svugdje i svagda duhovno snažiti, društveno se afirmisati i javno se uzdizati. Ništa manje čvrsto ne vjerujemo u vašu moć sabiranja nesabranog i vašu mudrost u razlučivanju pravog od krivog bilo u sabiranju bilo u razlučivanju - istakao je Pupovac.

On je istakao da je, dijeleći s mitropolitom iskušenja Srba u Hrvatskoj, vidio da da se on "pred iskušenjima nit sklanja nit zaklanja".

- Iskušenja koja ste dijelili s nama bila su teška, a iskušenja koja odsad dijelite sa cijelim srpskim narodom su velika. Bolno i ponekad nepojmljivo velika. Mir i miran život za sve Srbe na prostoru ratom razorene nekad zajedničke zemlje, pomirenje sa svima kojima su Srbi nanijeli boli i sa svima koji su Srbima nanijeli boli, saradnja sa svima koji imaju svijest da samo kroz saradnju možemo biti veći nego što jesmo i slobodniji nego što jesmo, to su bolna i nerijetko nepojmljivo velika iskušenja koja nas vežu i koja ćemo i dalje dijeliti s vama - istakao je Pupovac.

Njegova svetost Porfirije uveden je danas u najsvetiji tron arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog.