latinica  ћирилица
19/02/2021 |  12:57 ⇒ 14:06 | Autor: SRNA

Višković: Novi patrijarh da ujedini srpski narod

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković poželio je novoizabranom patrijarhu srpskom Porfiriju puno zdravlja i sreće i da u što većoj mjeri objedini i ujedini srpski narod, gdje god on živio.
Radovan Višković - Foto: RTRS
Radovan ViškovićFoto: RTRS

Višković, koji je prisustvovao Svetoj arhijerejskoj liturgiji na kojoj je ustoličen novi patrijarh Porfirije, rekao je da mu je čast što na ovom događaju predstavlja institucije Srpske.

- Novi patrijarh potiče sa prostora Republike Srpske i BiH i to je za nas još jedna činjenica koja nas čini radosnima - rekao je Višković u Beogradu.

On je dodao da novom patrijarhu želi da nastavi sa svojim radom kao i do sada, te da ispuni ono što su zacrtali njegovi prethodnici Pavle i Irinej.

Višković je naveo da će institucije Srpske nastaviti sarađivati sa Srpskom pravoslavnom crkvom /SPC/, jer je to jedna od poluga u očuvanju srpskog naroda, gdje god on živio.

U besjedi nakon ustoličenja u Sabornom hramu u Beogradu, Njegova svetost patrijarh Porfirije rekao je da želi da Sveta Srpska pravoslavna crkva svugdje živi punim plućima i da svaki pravoslavni hrišćanin živi istinsku slobodu u Gospodu Hristu, te da jevanđeljske vrijednosti budu svakodnevnica svih pravoslavnih.