latinica  ћирилица
19/02/2021 |  14:17 ⇒ 14:18 | Autor: SRNA

Špirić čestitao ustoličenje patrijarhu Porfiriju

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić uputio je čestitku Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Porfiriju povodom izbora i ustoličenja, dodavši da je srpski narod dobio mudrog i hrabrog duhovnog pastira, koji će Srpsku pravoslavnu crkvu voditi putem zajedništva, ljubavi, pravde i mira.
Nikola Špirić - Foto: RTRS
Nikola ŠpirićFoto: RTRS

Špirić je istakao da je sa velikom radošću primio vijest o izboru patrijarha Porfirija i uvođenju u tron arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog.

- U tom uvjerenju, a u ova teška vremena, bremenita različitim iskušenjima, molim se Bogu za Vaše dobro zdravlje, za Vaš dug život i uspjeh u obavljanju Vaše pastirske dužnosti. Na mnogaja ljeta - navodi se u čestitki koju je Špirića uputio u ime Kluba srpskog naroda u Domu naroda i lično ime.

Sveti arhijerejski sabor SPC juče je na zasjedanju u Spomen-hramu Svetog Save u Beogradu izabrao Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija za patrijarha srpskog.

Svečani čin ustoličenja Njegove svetosti obavljen je danas na Svetoj arhijerejskoj liturgiji u Sabornoj crkvi u Beogradu.